Almanya'nın NATO'ya sunduğu Güvenli Bölge'nin ayrıntıları açıklandı

Alman Bakan Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava ile Türkiye sınırında oluşturulacak “uluslararası güvenli bölge” planını NATO’ya sundu. Bakan Kramp-Karrenbauer, bu sınırın sadece Rusya ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılmaması gerektiğini belirterek “Mevcut durum tatmin edici bir çözüm değil” dedi.

Almanya'nın NATO'ya sunduğu Güvenli Bölge'nin ayrıntıları açıklandı

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava sınırında uluslararası güçlerin kontrolünde bir güvenli bölge kurulması önerisini NATO dışişleri bakanları toplantısında da dile getirmesinin ardından Alman ordusunun bu bölgeye 2 bin 500 asker göndermeye hazır olduğu ileri sürüldü.

Alman Bakan Annegret Kramp-Karrenbauer, Rojava ile Türkiye sınırında oluşturulacak “uluslararası güvenli bölge” planını NATO’ya sundu. Bakan Kramp-Karrenbauer, bu sınırın sadece Rusya ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılmaması gerektiğini belirterek “Mevcut durum tatmin edici bir çözüm değil” dedi.

Alman basınına göre ise Almanya Genelkurmay Başkanlığı, oluşturulması planlanan güvenli bölge için, uluslararası bir karar alınması halinde 2 bin 500 asker göndermeyi planlıyor.

Haberlerde, Birleşmiş Milletler veya çok uluslu bir gücün bölgede güvenliği sağlaması halinde Almanya bu uluslararası gücün komutasını üstlenebilecek.

Almanya Genelkurmayı’na göre planlanan güvenli bölge 40 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte sektörlere ayrılacak.Bunun için savaş kabiliyeti olan üç tabur gönderilecek. Alman askeri yetkililer ise bölgeye gönderilecek taburda gözcü, özel tim, zırhlı birlikler, obüsler, ağır silahlar, mayın temizleyicilerin yer alacağını belirtiyor.

Gönderilecek 2 bin 500 Alman askeri çok sayıda ağır askeri ekipmanlarla donatılacak.Muhtemel operasyon için hazırlanacak taburlarda keşif birlikleri, özel hareket birlikleri, Boxer isimli tekerli tanklar, ağır silahlar, obüsler, istihkam birlikleri ve mayın temizleme birlikleri bulunacak.

Ayrıca Alman ordusu Tornado keşif uçakları ve Eurofighter jetleri ile bu güce hava desteği vermeye de hazır. Orduya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Alman ordusunun helikopterler ve sıhhi tesisat konusunda ise yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Almanya’nın önerisine destek veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, “NATO müttefiklerinin teklif getirmesi olumlu. Bu tip tekliflerle ilerlenebilir ve politik kalıcı çözümler üretilebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Belçika Savunma Bakanı Didier Reynders de, “Haritada değişiklikler olmuş. Önce durumun gözlenmesi ve ona göre adım atılması gerekir” dedi.

Ancak Rusya, Rojava’da NATO’nun dahil olduğu bir güvenli bölge planına karşı çıkıyor.

Karrenbauer: Türkiye De Destekledi

Alman Bakan Kramp-Karrenbauer'in, Rojava’da aralarında Türkiye ve Rusya'nın da olduğu uluslararası bir kontrol mekanizmasına bağlı bir güvenli bölge’ oluşturulması önerisine Birleşmiş Milletler'in de dahil edilmesi teklif edilmişti.

Kramp-Karrenbauer, yerinden edilen sivillerin korunması ve DAİŞ’e karşı mücadelenin sürdürülebilmesi için oluşturulacak ‘güvenli bölge’nin önemini vurgulamıştı.

Kramp-Karrenbauer, NATO’ya sunulan ‘güvenli bölge’ planının ABD ve Türkiye tarafından desteklendiğini ifade etmişti.

"Soçi Mutabakatı Barış Getirmiyor"

Soçi Mutabakatı’nın "barış getirmediğini" belirten Alman Bakan, gazetecilere yaptığı konuşmasında, “Soçi Mutabakatı bölgeye uzun dönemde politik bir çözüm getirmiyor. Biz uluslararası kamuoyunun da dahil olabileceği bir çözüm arıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kramp-Karrenbauer, Rojava sınırının sadece Rusya ve Türkiye’nin kontrolüne bırakılmaması gerektiğine değindi ve “Mevcut durum tatmin edici bir çözüm değil” demişti.