Şengal Bölünecek Uyarısı

Şengal Bölünecek Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Irak İyi Niyet Elçisi Ezidi Kürt Nadia Murad, Şii Haşdi Şabi milislerinin Şengal bölgesindeki ilerleyişini değerlendirdi. Bölgenin parçalara bölünmesinden endişe ettiğini belirten Murad, Şengal için uluslararası koruma talep etti.

Yazılı bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Irak İyi Niyet Elçisi Nadya Murad, Şii Haşdi ŞAbi milislerinin Şengal’in Koço köyüne girmesinin bölgede parçalı bir yapı oluşturacağından endişe ettiğini dile getirdi. IŞİD’den kurtarılan Şengal ve Ninova Ovasının savaş alanına döndüğüne dikkat çeken Murad, uluslararsı kamuoyuna da seslenerek Ezidilere yönelik yapılan soykırımın tanınmasını istedi.

Şii Haşdi ŞAbi milislerinin Şengal bölgesindeki faaliyetlerine de değinen BM Irak İyi niyet Elçisi Nadya Murad, “IŞİD’den kurtarılan Şengal ve Ninova Ovası siyasi ve askeri çatışma meydanına dönerek, Ezidilere haklarını dile getirme hakkını vermemiştir. Yaşananların Şengal’i üçe veya daha fazla parçaya ayırmasına sebep olmasından korkuyorum. Bu durum halkımızın haklarını sağlamaya değil, toprağımızın bölünmesine yöneliktir. Bu nedenle de bölgemizin kontrol edilerek, uluslararası koruma sağlanmasını ve suçluların yargılanmasını talep ediyoruz. Koço köyü, toplu mezarlarla doludur. Şengal ve Koço köyünde şimdiye kadar toplam 40 toplu mezar bulundu. 6 ağabeyim ve 700 Koço köylüsünün de yer alacağı başka bir toplu mezarın bulunmasından korkuyorum. Köyümüz 12 gün boyunca IŞİD’lilerin kuşatmasında kaldı. Uluslararası toplumdan yardım talep ettik ama faydası olmadı. Ta ki katliamlar olan kadar. Güvenlik güçlerinden de belgelerin korumasını istiyorum.”