Şengal Kaymakamı: Bağdat'a 8 maddelik bir rapor sunduk

Şengal’deki sorunların çözümüne ilişkin hazırladıkları raporu Bağdat’a sunduklarını belirten Şengal Kaymakamı Fehed Hemid, 8 talepte bulunduklarını kaydetti.

Şengal Kaymakamı: Bağdat'a 8 maddelik bir rapor sunduk

Şengal’deki sorunların çözümüne ilişkin hazırladıkları raporu Bağdat’a sunduklarını belirten Şengal Kaymakamı Fehed Hemid, 8 talepte bulunduklarını kaydetti.

Şengal’deki yaşanan sorunların çözümüne ilişkin Şengal’deki kurumlar ile Bağdat arasında yapılan görüşmeler devam ettiği bildirildi.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) güçlerinin 17 Mart’ta Irak ordusundan yetkililerle görüşmeye gittiği sırada Irak askerlerinin saldırısına uğramasının ardından yetkililerin de yer aldı bir heyet Bağdat’tan, Şengal’i ziyaret etti. Bağdat’tan gelen heyet, Şengal Kaymakamı Fehed Hemid, kurum yetkilileri ve bölgedeki aşiret liderleri görüşmeler yaptı.

Rapor sunuldu

Görüşmede sorunların bir kez daha tartışıldığı ve çözüm yolları üzerinde durulduğu dile getirildi. Şengal temsilcileri taleplerini ve sorunların çözüm yollarına ilişkin hazırladıkları raporu Bağdat’a sundu.

Bağdat heyetinin Şengal’e gelmesini olumlu bulduklarını söyleyen Fehed Hemid, toplantıda iki tarafından değerlendirmeler yaptığını aktardı.

Taleplerine ilişkin bir rapor sunduklarını söyleyen Hemid, Bağdat heyetinin taleplerini olumlu karşıladıklarını ve raporu Başbakan Adil Ebdulmehdi’ye sunacaklarını belirttiklerini kaydetti.

Fehed Hemid, Bağdat heyetine sunulan talepleri şöyle sıraladı;

  1. Irak Bilgi Merkezi’nin Şengal’de kurulması,
  2. Şengal’in işgaline ilişkin dosya açılsın ve suçlular cezalandırılsın
  3. Ezidi katliamında parmağı olanlardan hesap sorulsun,
  4. Toplu mezarlar kulak ardı edilmesin,
  5. Şengal ve Rojava arasındaki insani koridor resmi olarak açılsın. Çünkü esirlerimiz bu yolu kullanarak geri dönebiliyorlar.
  6. Ezidieri savunma gücü oluşturulsun. Sayıları 10.000’in altında olmasın.
  7. Bölgemizde sorunlar çıkmasın. Çünkü toplumumuz hala kamplarda yaşıyor.
  8. IŞİD ile ilişkisi olanlar cezalandırılsın.”

Görüşmeden sonra DSG güçleri tarafından IŞİD’ten kurtarılan 21 Ezidi’nin Şengal-Rojava sınırından geçirildiğini söyleyen Hemid, taleplerinin göz önünde bulundurulduğunu belirtti.