Şengal: Yasal olmayan güçlerin tehditlerinden dolayı 3 Kürtçe okul kapatıldı

Şengal Kürtçe Eğitim Müdürlüğü yaptığı açıklamada Şengal’de bu yıl 3 okulun kapatıldığını söyledi.

Şengal: Yasal olmayan güçlerin tehditlerinden dolayı 3 Kürtçe okul kapatıldı

Basnews’in aktardığı haberde, Şengal İlçesi Kürtçe Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl yasal olmayan güçlerin tehditlerinden dolayı 3 Kürtçe okulun kapatıldığı ve Şengal Eğitim Müdürlüğü’nün zorunlu olarak 4 okul öğrencilerini bir okulda eğitmek zorunda kaldığı belirtildi.

Şengal Kürtçe Eğitim Müdürü Meyser Hacî yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Zerîfe Osê okulu 3 katlı ve çok modern bir şekilde yapılmıştı. 18 sınıflıydı. Ticaret bölümü, Şengal Dağı Okul’u ve Kürdistan Hazırlık Bölüm öğrencileri hepsi Zerîfe Osê okulunda eğitim görüyorlardı. Ama silahlı gruplar artık öğrencilerin bu okulda eğitim görmelerine zamin sunmuyorlar.”

Meyser Hecî açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Şu güne kadar da Şengal’deki bu öğrencilerin eğitimleri neden sekteye uğratıldı, herhangi bir açıklama yapılmadı. Biz de Kürtçe Eğitim Müdürlüğü olarak mecburen öğrencilerimiz için alternatif yollara başvurduk. Daha önce var olan okulları devreye soktuk. Zaten şu an kullandığımız okulda eskiden okuyan öğrencileri Zerîfe Osê okuluna nakletmiştik.”

Öğrencileri naklettikleri okul binasında şu an 4 okul öğrencilerinin eğitim gördüğüne dikkat çeken Hecî açıklamasının devamında, öğrencilerin yerlerinin çok dar olduğunu, bunun eğitim durumuna olumsuz etkide bulunduğunu ve birçok probleme sebep olduğunu dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti 2014 yılından önce Şengal’de Zerîfe Osê okulunu kurdu. IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırması sonrasında, bu okul zarar gördü. Daha sonra Şengal geri alındıktan sonra tekrar tamir edildi ve Kürtçe eğitim için kullanıldı.

Şengal İlçesi genelinde 58 Kürtçe eğitim okulu açıldı ve 12 binden fazla öğrenci Kürtçe eğitim görmekte.