Şengal'de PKK konseyinin yarısı Haşdi Şabi'ye katıldı

Şengal'de PKK konseyinin yarısı Haşdi Şabi'ye katıldı

Şengal'de Ezidilerin Haşdi Şabi'ye katılmaları gündemdeki yerini koruyor. Ezidi bie yetkili 800'den fazla Ezidi'nin Haşdi Şabi'ye katıldığını belirtirken, Şengal asayişinden bir yetkili bu sayının 320 olduğunu ifade ediyor. 

PKK'nin Şengale gelmesinden sonra burada yaklaşık 1.500 kişilik Ezidi Direniş Brlikleri (Yekîneyên Berxwedena Şingalê-YBŞ) kurdu. Ancak Şengal'in güneyindeki Haşdi Şabi operasyonundan sonra YBŞ'lilerin bir kısmı ayrılıp Haşdi Şabi'ye katıldılar. 

Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre Haşdi Şabi'ye katılan Ezidilerin yüzde 75'i önceden YBŞ'liydi. Bir kısmı daha önce YNK'li iken, yüzde 20'si ise Heyder Şeşo komutanlığındaki Ezidxaneyî Koruma Gücü'nde idiler.

“Apo'nun fikirlerini dinimize empoze etmeye çalıştılar"

 Haşdi Şabi'nin Şengal operasyonundan sonra bu örgüte katılan Koço Köyü muhtarı ve Mendekan aşiretinin lideri Nayif Casım Ezdixan Birliği'ni kurdu.

PKK, Ezidilerden boşalan Şengali İnşa Konseyine yeni üyeler almak zorunda kaldı. Konseyin eski üyelerinden Xwedêda Cuku Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "PKK'nin, Apo'nun fikirlerini dinimize empoze etmeye çalıştığı yavaş yavaş netleşti. Bu nedenle Haşdi Şabi'ye katıldım. Haşdi Şabi bölgemizi kurtarıp bize teslim ediyor. Bize birşey dayatmıyor" dedi.

Xwedêda Cuku ayrıca, şimdiye kadar 800 Ezidinin Haşdi Şabi'ye katıldığını, daha fazla Ezidinin katılmak istediğini ancak YBŞ'nin engel olduğunu belirtti.

Qaşim Şeşo'ya göre 320 Ezidi Haşdi şabi'ye katılmış olup çoğunluğu YBŞ'den. YNK'nin şengal komitesinin sorumlusu Qasım Şivan'ın da 120 kişiyle birlikte Haşdi Şabi'ye katıldığını ifade etti.