Şengal’de PKK Krizinden Sonra Haşdi Şabi Krizi

Işid'den kurtarılan Şengal'de PKK ile KDP'nin karşı karşıya gelmesinin ardından bu kez de Haşdi Şabi milisleri bölgeye giriş yaptı.

Şengal’de PKK Krizinden Sonra Haşdi Şabi Krizi

Şengal’in IŞİD’den kurtarılmasının ardından PKK’nin bölgede varlığını ortaya koymasının ardından Şİİ Haşdi Şabi Milislerinin de Şengal’e üslenmesi mevcut gerilimi arttırıyor.

Irak ve İran Hükümetleri tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Şengal sınırları içerisinde yer alan bazı köylerde konuşlanması bölgede devam etmekte olan gerilimi tırmandırıyor. İran ve Irak destekli Şii Haşdi Şabi güçlerinin, Şengal ilçesi sınırlarındaki Keyrawan kasabasını IŞİD'ten temizlemek amacıyla tek taraflı operasyon düzenlemesine Kürdistan yönetimi tepki gösterdi.  

Konu ile ilgili Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sözcüsü Said Memuzini, güçlerini Suriye’deki Hizbullah güçleriylebirleştirmek amacında oluğunu belirttiği Haşdi Şabi’nin bu tutumunun bölgedeki gerginliği daha da arttıracağı yönünde görüş belirtti. Peşmerge’nin gerçekleştirmesi planlanan operasyonların Haşdi Şabi tarafından gerçekleştirilmesini merkezi Irak Hükümeti ile varılan anlaşmlara aykırı olduğunu belirten Memuzini, “Bu durum Kürdistan topraklarının tacizi anlamına geliyor. Haşdi Şabi güçleri şimdi Şengal'e bağlı bazı köylerde bulunuyorlar. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Kürdistan topraklarında Peşmerge güçleri dışında hiçbir güç bulunmamalı. Şengal'e bağlı yerleri Peşmerge güçleri özgürleştirmeli." dedi.

Irak Hükümeti İle anlaşma Sağlanmıştı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından tepkiyle karşılanıyor. Irak merkezi hükümetiyle Kürt yönetimi arasında daha önce imzalanan anlaşmalara göre, Kürt bölgesinde IŞİD'e yönelik operasyonda Peşmerge ile Irak ordusunun ortaklaşa yapacağı yönünde karar alınmıştı.