Şengal’de silahlı güçlere verilen süre bugün doluyor

Irak’ın, Şengal’de hükumete bağlı olmayan silahlı gruplara kenti terk etmeleri için verdiği süre bugün doluyor.

Şengal’de silahlı güçlere verilen süre bugün doluyor

Kürdistan Bölgesi ve Irak arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na göre, ilçe merkezindeki resmi olmayan güçlerin çekilmesi gerekiyor. Irak güvenlik güçlerinin anlaşma kapsamında YBŞ  güçlerine ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre bugün doluyor. Daha önce 26 Mart’ta sona eren süre 1 Nisan’a kadar uzatılmıştı.

Musul Valisi Necim Cuburi, “Şengal’deki 20 Tugay’la konuştum. Gerçekten sorunun silahlı çatışmaya dönüşmesini istemiyorum. Irak hükümeti sorunu silahlı çatışmaya dönüşmeden aklıselimle çözmek istiyor” dedi.

Erbil ile Bağdat arasında geçen yıl Ekim ayında imzalanan Şengal anlaşmasına göre bölgedeki tüm silahlı güçler çıkarılarak yerine 2 bin 500 kişilik yerel polis gücü konuşlandırılacak.

YBŞ anlaşmayı benimsemiyor

Öte yandan PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı desteklemiyor. Yine YBŞ’nin de çatısı altında bulunduğu Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ile Iraklı yetkililer arasında 5 aydır devam eden görüşmelerde bir sonuç alınamadı.

Irak yönetimi YBŞ’ye bağlı 700 kişinin yerel polislere dahil edilmesini kabul etmişti.

Daha önce açıklma yapan Ezidi Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PAD) Başkanı Umer Salih, “Onlarca defa oturup konuştuk. Biz meselenin diyalogla çözülmesini istiyoruz. Çatışma istemiyoruz. Fakat size bir saldırı olursa kendinizi korumak zorunda kalrısınız” ifadelerini kullanmıştı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri, BM Irak Temsilcisinin de gözetiminde 9 Ekim 2020’de Şengal’in yeniden inşası, göçzedelerin dönüşünün sağlanması, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzalamıştı.

Anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Heşdi Şabi ve PKK’ye yakınlığı ile bilinen örgütler Şengal’den çıkarılacak.

Rudaw