Resulayn'da Suriye Ordusu ile SMO arasında çatışma: Onlarca Suriye askeri esir düştü

Suriye devlet medyası SANA, Suriye’nin Rasulayn kırsalında Türk güçleriyle Suriye ordusu arasında ağır çatışma çıktığını duyurdu. Duvar’ın haberine göre SANA, Türk güçleri için “işgalci” ifadesini kullandı.

Resulayn'da Suriye Ordusu ile SMO arasında çatışma: Onlarca Suriye askeri esir düştü

Suriye devlet medyası SANA, Suriye’nin Rasulayn kırsalında Türk güçleriyle Suriye ordusu arasında ağır çatışma çıktığını duyurdu. Duvar’ın haberine göre SANA, Türk güçleri için “işgalci” ifadesini kullandı.

Reuters da Suriye devlet medyasına dayandırdığı haberinde, Suriye'nin kuzeydoğusunda Suriye ordusuyla Türk güçler arasında yoğun çatışmalar yaşandığı belirtti. 

Öte yandan Al Masdar’ın haberine göre Esad yönetimi resmi olarak Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) "Suriye ordusuna katılın" çağrısı yaptı. Şam hükümetinin DSG’ye “Türkiye’nin saldırılarına karşı koymak üzere” bu çağrıyı yaptığı ifade edildi.

Habere göre bu çağrı Suriye’nin doğusundaki birçok şeyhin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a DSG üyelerine genel af verilmesi konusunda bir mektup göndermesinden birkaç saat sonra geldi.

Suriye Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Bir ortak düşmana karşı savaşıyoruz. Arap ve Kürtler birlik içindeki sevgili Suriye’nin her bir karış toprağını geri almak üzere, DSG üyelerini ve birliklerini nizami orduya katılmaya çağırıyoruz.” 

DSG’den henüz bu çağrıya yanıt gelmedi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askerî harekatının ardından Şam yönetimi ile DSG arasında Rusya arabuluculuğunda bir anlaşmaya varılmıştı. Bu anlaşmanın duyurulmasının ardından DSG'nin Suriye ordusuna katılacağı iddia ediliyordu.

Türkiye destekli SMO cihatçılarından esir düşen Suriye askerlerine işkence

Öte yandan Türkiye destekli cihatçıların, Haseke bölgesindeki Til Temir'ın kuzeybatısına konuşlanan 15'in üzerinde Suriye Ordusu askerini esir aldıkları bildirildi.

Suriye Milli Ordusu (SMO) adı verilen Türkiye destekli cihatçılar, ele geçirdikleri askerlerin büyük bölümünü Tel El Hawa yakınlarındaki Suriye Ordusu pozisyonlarına gerçekleştirdikleri sürpriz bir saldırı sonrasında esir aldılar.

Askerlerin esir alınmasından kısa bir süre sonra Türkiye destekli cihatçılar tutuklulara işkence görüntüleri yayınlamaya başladılar.

Yayınlanan videolardan birinde Serêkanîyê yakınlarında bir bölgede Suriye askerinin yerden sürüklendiği görülüyor. Video'nun sonunda kurşun yarasıyla öldürülmüş bir Suriye askeri görüntüleniyor. Bununla birlikte askerin infaz mı edildiği yoksa çatışmada mı öldürüldüğü, video düzenlendiğinden dolayı, anlaşılamıyor.

Cihatçılar tarafından yayınlanan bir diğer videoda ise, bir Türk ambulansında bulunan yaralı bir askerin hemşireler ve Türk askerinin gözleri önünde darp edilerek sorgulandığı görülüyor. 

Bir başka videoda ise yürüyen bir Suriye askerinin tekme tokat dövüldüğü görüntüleniyor.

Bu işkence görüntülerinin yanısıra, bölgeden gelen haberlerde bir Suriye askerinin Türkiye destekli cihatçılar tarafından infaz edildiğini iddia ediliyor.