'Şevbaş Peşmerge' filmi 73. Cannes Film Festivali’nde gösterime girecek

'Şevbaş Peşmerge' filmi 73. Cannes Film Festivali’nde gösterime girecek

 Kürt yönetmen Huner Selim’in çekimleri devam eden “Şevbaş Peşmerge” filmi 73’üncü Cannes Film Festivali’nde gösterime girecek.

Bu yıl 12-13 Mayıs 2020 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan 73’üncü Cannes Film Festivali, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı ileri bir tarihe ertelendi. Ancak yeni bir tarih duyurulmadı.

Amerika ve Avrupa medyasında yer alan haberlere göre, ünlü Kürt yönetmen Huner Selim’in Kürdistan Bölgesi’nde çektiği “Şevbaş Peşmerge” filmi 73’üncü Cannes Film Festivali’nde gösterime girecek.

Huner Selim’in Kürdistan Bölgesi’nde çektiği “Şevbaş Peşmerge” filminin tanıtımını Paris merkezli Ze Party Film şirketi üstlendi. İki gencin aşk hikayesini konu alan filmde, aşıklar birbirlerine kavuşana kadar ailelerinin engelleriyle karşılaşıyor. Birbirlerine kavuşan aşıklar evlendikten sonra da talihsizlikler yakalarını bırakmıyor. Yeni evli damat IŞİD ile mücadele için gönüllü savaşçı olarak peşmerge saflarına katılıyor. Cephede yaralanan genç fiziki yönden engelli oluyor.

Ze Party Film şirketi, çekimleri yakında sona erecek olan filmin bazı fotoğraflarını paylaştı.

Yaşamını Fransa ile Kürdistan Bölgesi arasında devam ettiren Huner Selim, “Şevbaş Peşmerge” filmini, Fransız yapımcı Marc Bordure yönetiminde Agat Films’e bağlı olarak çekiyor.

Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası Cannes Film Fesitivaline dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Huner Selim kimdir?

9 Mart 1964 Kürdistan Bölgesi’nin Akre ilçesinde doğan Huner Selim, 17 yaşında İtalya'ya göç etti. Üniversiteyi İtalya’da okuyan Selim, daha sonra Fransa'ya taşındı. 2007 yılında ise Tamburlar Vadisi (Dol) adlı filmini çekti. Filmde ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco da rol aldı.

Huner Selim’in şu ana kadar 14 filmi ve “Babamın Tüfeği” adlı Fransızca yayınlanmış bir romanı bulunuyor.

Yönetmen, 2003 yılında yayınlanan “Vodka Limon” filmi ile Venedik Film Festivali'nde “San Marco Ödülü” kazandı.

2005 yılında Fransız Kültür Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres tarafından prestij ünvanı “Chevalier des Arts et Lettres” ile onurlandırıldı.

Huner Selim’in çektiği “Kim Ledivanezley’i öldürdü” filmi Türkiye’de geçen Haziran ayında gösterime girdi. Film bir Kürt’ün hayatını romanlaştırmak için Türkiye’ye gelen bir Amerikalının başından geçenleri konu alıyor.

Yönetmenin yayınlanmış bazı filmleri şunlar:

Yaşasın gelin…Kürdistan'ın kurtuluşu (1997)

Düşlerimizin Ötesinde

Mutlaklık (2001)

Votka Limonu (2003)

Kilometre Zero (2005)

Dol (2007)

Paris çatılarının altında (2007)

Selamlar (2011)

Tatlı Biber Diyarım (My sweet Pepperland)

Dar Elbise (2015)

Kim Ledivanezley’i öldürdü (2017)