Şii lider Allawi: Katar ve İran, Irak'ı bölmeye çalışıyor

Şii lider Allawi: Katar ve İran, Irak'ı bölmeye çalışıyor

Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Eyad Allawi, Katar’ın Irak’ı mezhep temelli bölmek için bir plan başlattığını söyledi ve Katar’a bazı Arap devletleri tarafından ambargo uygulanması kararını desteklediklerini vurguladı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de katıldığı bir basın toplantısında konuşan Allawi, “Katar’ın Irak’ta, İran’a benzer bir projeyi uygulamayı kabul ettiğini” dile getirdi ve “bu projenin Irak’ı Sünni ve Şii bölgeler arasında bölmeyi hedeflediğini” vurguladı.

Bazı Arap ülkelerinin Katar’ın bu projesi karşısında sessiz kaldıkları eleştirisinde bulunan Allawi, “her şeyi dürüstçe konuşarak Katarlıların tüm gelişmeleri açık bir şekilde görmelerini sağlamanın ve bir sonuca ulaşmanın zamanının geldiğini” dile getirdi.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Katar’ı terörizme ve bölgesel düşmanları İran’a destek vermekle suçlayarak tüm bağlarını koparırken, Doha bu iddiaları reddetmeyi sürdürüyor.

Irak’taki sünni toplumun da sempati beslediği Şii politikacı Allawi’nin üstlendiği Başkan yardımcılığı görevi daha çok sembolik bir öneme sahip ve Haydar Abadi’nin liderliğindeki Bağdat’taki hükümete bir etkisi bulunmuyor.

Katar ile körfez ülkeleri arasındaki krizde resmi olarak taraf tutmaktan kaçınan Irak Başbakanı Abadi, buna rağmen Katar’a uygulanan yaptırımların, Katar hükümetini değil Katar halkını mağdur ettiği gerekçesiyle eleştirdi.

Abadi’nin bağlı olduğu Dawa Partisi Suudi Arabistan’ın bölgesel düşmanı İran’la geleneksel olarak yakın bağa sahip.

Allawi, aralarında Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah Sisi’nin de bulunduğu bazı Mısırlı liderlerle petrol ve Suriye, Yemen ve Libya’daki çatışmalarla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunuyor.