Şii lider: Kürdistan'a dahil edilen bölgelere rıza göstermeyeğiz

Şii milis grubu Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, \"IŞİD savaşının ardından ortaya çıkacak en büyük sorun Kürtler olacak\" dedi.

Şii lider: Kürdistan'a dahil edilen bölgelere rıza göstermeyeğiz

Bir televizyon kanalına konuşan Şii lider Kays Gazali, IŞİD savaşının ardından cereyan edecek en büyük sorunun Kürtler olduğunu öne sürerek Başkan Mesud Barzani karşıtı ifadelerde bulundu.

Kürtlerle barış sağlamanın zor iş olduğunu iddia eden Gazali, "Stratejik bir anlaşma ancak şu şekilde olabilir: Kürtler 2003'teki sınırlara geri dönmeli, çünkü halihazırda yayılmış durumdalar. Bu da en büyük sorunlardan biridir” dedi.

Gazali, "bir Iraklı olarak, emri vaki bir biçimde Kürdistan Bölgesi'ne dahil edilen bölgelere rıza göstermeyeceklerini" söyledi.

Şii liderin söyledikleriyle ilgili Rûdaw'a konuşan Kerkük Batı Cephesi Sorumlusu Kemal Kerkuki, "Kürdistan'ın sınırları bellidir. Bu topraklar, Kürdistan dört parçaya bölündüğünde zorbalıkla Arap ülkesi Irak'a verilmiştir. Bu nedenle Kürtler o günden beri kimyasal silahlarla katledilip, toplu göçe maruz kaldı. Enfal ve katliamlara maruz kaldılar. Ne Kürtler gün yüzü gördü ne de Irak tek parça olabildi” şeklinde konuştu.

Kerkuki, "Herkes kendi toprağında yaşamalıdır, Kürtler Kürdistan'da Şiiler Şiistan'da, Sünniler Sünnistan'da. Ve iyi komşuluk ilişkileri kurarak bu şekilde sürdürebilirler” dedi.

Kerkük Batı Cephesi Sorumlusu Kerkuki, Kürtlerin kimse için bir tehdit unsuru olmadığını ancak Kürtlerı tehdit edenlerin kaybedeceğini vurguladı.