Şii lider: Kürtler 2003'ten bu yana topraklarını yüzde yüz oranında genişlettiler

Şii lider: Kürtler 2003'ten bu yana topraklarını yüzde yüz oranında genişlettiler

Irak Şii Ulusal Koalisyonu Başkanı Ammar Hekim, Kürdistan karşıtı açıklamalarına devam ediyor. Ammar Hekim, 2003'ten bu yana Kürtlerin topraklarını yüzde yüz oranında genişlettiklerini, bu genişlemenin Musul, Selahaddin, Diyala ve Kerkük’teki Arap ve Türkmenlerin topraklarına kadar uzandığını belirtti ve “Kürtlerin referandumda ısrarının bölgede bölünme tsunamisi yaratacağını” söyledi.

Bağdat’ta açıklama yapan Ammar Hekim, Kürtlerin Irak’tan ayrılmak istemesiyle ilgili uyarıda bulunarak, “Bu başta Basra sonra Irak’ın güney illeri, ardından da tüm komşu ülkeleri etkileyerek bölgede bir bölünme tsunamisine yaratır” dedi.

İslami Yüksek Meclisi Başkanı da olan Hekim, “Kürtlerin ayrılması anayasal temele dayanmıyor. Kendi kaderini tayin hakkı insani bir haktır ancak sorun uygulama biçiminde” ifadelerini kullandı.

Irak Anayasası’nda referandumla ilgili bir maddenin olmadığını söyleyen Hekim, “Aynı şekilde Kürdistan Parlamentosu’nda da böyle bir yasa yok. Ayrıca bu referandum için özel bir komisyon da bulunmuyor” dedi.

Şii lider, Kürtlerin iki kez Irak’la birlikte yaşamaya karar verdiğini, 1917 ve 2005 yılları birleşik ve federal bir Irak anayasasına oy verdiklerini söyledi.

Ammar Hekim, defacto siyaseti kabul etmediklerini, tek çözüm yolunun diyalog ve birleşik hükümetten geçtiğini savundu.

Hekim ayrıca, IŞİD sonrası Kürt topraklarının genişlediğine dikkat çekerek "Kürdistan Bölgesi’nin 2003 öncesi ile şimdiki toprakları arasında fark var. Topraklarını yüzde yüz oranında genişlettiler. Bu genişletme Musul, Selahaddin, Diyala ve Kerkük’teki Arap ve Türkmenlerin topraklarına kadar uzandı” dedi.