Şiilerin Doğu Kürdistanlı partileri sınır dışı etme planı var

Irak Parlamentosu'ndaki bir grup Şii Parlamenterin, Irak Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri el Maliki'in öncülüğünde Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Doğu Kürdistanlı partileri silahsızlandırma ve sınır dışına çıkarmak için yasa tasarısı hazırladığı bildiriliyor.

Şiilerin Doğu Kürdistanlı partileri sınır dışı etme planı var

Erbil'de yayınlanan haftalık Bas Gazetesi'nde (Soranî) yer alan habere göre; bir grup Şii Parlamenter, İran'a karşı olan tüm muhalif grupların Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden çıkarılması için hızla bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Bas Gazetesi'ne konuşan Irak Parlamentosu PDK Listesi Parlamenteri Îslam Husên, bu durumdan haberdar olduklarını, Nuri el Maliki'nin Kürdistan Bölgesi'ne karşıt her türlü projeyi desteklediğini belirtiyor.

Îslam Husên, Şii parlementerlerin Doğu Kürdistan partilerini silahsızlandırma ve sınır dışı etme projesiyle Kürdistan Bölgesi'nin uğraştırmak istediğini ifade ediyor. Güney Kürdistan'a yerleşen Doğu Kürdistan partilerin İran'a muhalif olduğunu belirten Îslam Husên, söz konusu partlarin kamplarının Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde olduğunu ifade ediyor. Bu planının başarıya ulaşma şansının zayıf olduğunu belirten Îslam Husên, Irak Kanun Devleti Koalisyonu içerisinde yer alan fraksiyonların bu yasayı kabul etmeyeceğini ifade ediyor.

Şii parlamenterlerin, bu konuda gizli bir toplantı yaptıkları ve bazı Kürt parlanmenterlerden tasarıya destek için söz aldıkları bildiriliyor. Söz konusu gizli toplantılarda geçmişte İran'a muhalif Halkın Mücahitleri örgüntüne benzeri bir yol izlenmesinin güdeme geldiği kaydediliyor.

Kürdistan Demokrat Partisi-İran (PDKÎ) Merkez Komite Üyesi Mihemed Nezîf Qadirî ise, birçok kez Irak Şii iktidarın İran'ın istemleri doğrultusunda kendilerine karşı tavır alabileceği ihtimalini değerlendirdiklerini belirtiyor. Mihemed Nezîf Qadirî, Halkın Mücahitleri'ne benzer bir olayın başlarına gelmemesi için tüm Kürt partilerini duyarlı olmaya davet ediyor.