Şırnak Barosu’ndan Kürtçe seçmeli derse ilişkin önemli duyuru

Şırnak Barosu Kürtçe Dil Komisyonu, seçmeli Kürtçe dersleri tercih edecek olan öğrencilere dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin hatırlatma yaparak önemli açıklamalarda bulundu.

Şırnak Barosu’ndan Kürtçe seçmeli derse ilişkin önemli duyuru
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.
 
Öğrenciler, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli ders tercihlerini 20 Ocak’a kadar okullarına bildirebilecek.
 
Şırnak Barosu Kürtçe Dil Komisyonu, seçmeli Kürtçe dersleri tercih edecek olan öğrencilere dikkat etmeleri gereken hususlarları paylaştı.
 
Baronun açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:
 
Yapılacaklar:
 
“Okul yönetimlerince verilen formda Yaşayan Diller kısmınde Kurmancca ve Zazaca seçilecek.
 
Okul yönetimince form verilmemişse form istenecek, formda Yaşayan Diller veya Kurmancca yoksa elle yazılacak.
 
Form okula teslim edilecek.
 
Son gün: 20 Ocak tarihi son gün olup ders seçiminin bu tarihe kadar yapılması gerekmektedir.
 
Dayanak:
 
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği madde 11/2: Ders seçimi okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dâhilinde öğrenci tarafından ikinci dönemin ilk haftasında yapılır ve e-Okul sistemine işlenir ve Kitap Seçim Modülüne kitap ihtiyaç sayısı girilir. Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri, okul yönetimince belirlenir.”
 
Aynı yönetmeliğe göre seçmeli ders en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılır. Ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilir. Ortak derslerde ise sınıf bütünlüğü esastır. Özel öğretim kurumları ile resmî özel eğitim kurumları ve özel eğitim sınıflarında bu şartlar aranmaz.
 
Yeterli talebin olmamasından dolayı açılamayan seçimlik dersler millî eğitim müdürlüklerinin onayına bağlı olarak merkezi bir okul/okullarda açılabilir ve farklı okul öğrencilerinin kayıtları okullarında kalmak üzere seçimlik dersleri bu okul/okullarda almaları sağlanabilir.