Şırnak Barosu'ndan okul merdivenindeki yazılara suç duyurusu

Şırnak Barosu, Bursa'daki bir okulun merdiveninde yer alan yazılar hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Şırnak Barosu'ndan okul merdivenindeki yazılara suç duyurusu

Şırnak Barosu,  Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Şehit Komando Er Ramazan Okur Ortaokulu merdivenlerinde yer alan 'Türkçe konuş ya da sus' gibi cümleler için suç duyusunda bulundu. 

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçu gerekçe gösterildi.

M.A’da yer alan habere göre, suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: “Sosyal medyada yayılan merdivene ait fotoğrafta ’Ya Türkçe konuş ya da sus!’ ve ’Türkçenin bir eksiği yok, ya sizin?’ şeklinde yazılamaların olduğu görülmektedir. Her ne kadar devamında ana dile atfen bazı yazılamalar olsa da özellikle ileti-mesaj ibaresiyle verilen 'Ya Türkçe konuş ya da sus!' ibareli ifade ortaokul çağındaki öğrenciler üzerinde ayrıştırıcı ve nefret bir etki bırakarak öğrencilerin psikolojik olarak zarar görmeleri sebebiyet verecek etkidedir."

Okulda bulunan kamu görevlerinin görevini kötüye kullandığının belirtildiği suç duyurunda, “Yine okul yönetimi ırkçı ve ayrıştırıcı yazılamalar ile okul içerisinde Türkçe dışında farklı bir ana dili olan insanları hedefe koymuş, Türkçe dışında bir dil konuşanların kendi aralarında bile konuşurken Türkçe dışında bir dille konuşmaları esnasında söz konusu ırkçı yazılamalardan etkilenen öğrenci veya yetkililerin saldırısına veya engellemesine uğramaya yol açmışlardır. Bu hali ile okul yönetimi TCK Madde 216'da düzenlenen, 'görevi kötüye kullanma' suçunu da işlemiştir" ifadeleri kullanıldı. 
 
Baro, ilgililer hakkında kamu davası açılmasını talep ederek, "Bu hali ile yaşanan olayın bir insan hakkı ihlali olduğu tartışmasızdır. Kanundan gelen yetki ve görev ile baromuzca ilgililer hakkında suç duyurusu yapma gerekliliği hasıl olmuş olup ilgililer hakkında kamu davası açılması talep etmekteyiz” dedi.