Şırnak'ta iki kardeşi ezen panzer sürücüsü polise para cezası

Şırnak'ta iki kardeşi ezen panzer sürücüsü polise para cezası

Panzer davasının karar duruşmasında sürücü sanık polis Ömer Yeğit hakkında iki yıl bir ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı 19 bin TL paraya çevirdi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek yaşamını yitiren Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 10'uncu duruşması görüldü. 

Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, iki sanık polisin de hazır bulundu. İlk olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit, daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, “Ben elimden geleni yaptım. Araç çalışmadığı için kaza meydana geldi” diye kendini savundu. 

Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım ise, hiçbir cezanın çocuklarını geri getiremeyeceğini vurgulayarak, “Acılarımızı dindirilebilecek ve bu tür olayların önüne geçilmesi için adil bir karar talep ediyoruz” dedi. Ardından mütalaası istenen iddia makamı, bir önceki duruşmada olduğu gibi “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla, iki sanık polis hakkında ikişer yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu. Savcılık, ayrıca sorumular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. 

Mütalaanın ardından avukat savunmalarına geçildi. Aynı zamanda Şırnak Baro Başkanı olan avukat Nuşirevan Elçi savunma yaptı.

MA'nın haberine göre, panzer sürücüsünün ehliyetsiz araç kullandığını hatırlatan Elçi, sanıkların “bilinçli taksirden” cezalandırılması istedi. “Toplumu çürütün nedenlerin başında cezasızlık geliyor” diyen Elçi, verilen cezaların orantılı ve eşit olması gerektiğine dikkat çekerek, “Orantısız bir ceza olursa meydana gelecek kazalarda hepimizin payı olur” diye konuştu. 

Mütalaaya karşı söz alan sanık Yeğit, araca binmeden önce gerekli güvenlik önlemlerini aldığını iddia etti. Aracı sürme sertifikasının olup olmamasının kazayı önleyemeyeceğini savunan Yeğit, “Çünkü yapılacak her şeyi yaptım. Araç çalışmadığı zaman aracı durdurmak imkansızdır. Bana verilen emirleri yapmakla sorumluyum. Yazılı emir aldığım için emri yerine getirmek zorundaydım. Artık eski araçlar kullanılmamalı. Yeni araçlarla kazaların önüne geçilebilir” sözleriyle kendini savundu. 

İlçe Emniyet Müdürlüğünde çalışan personellerin tümünün sertifikalı olup olmadığını bilemeyeceğini ifade eden sanık Murat Maden ise, olaydan yaklaşık bir saat önce İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın “devriye” talimatının olduğunu belirtti. Kendisinin yaralı bir çocuğu hastaneye kaldırdığını söyleyen Maden, halen olayın etkisinde olduğunu öne sürerek, “Asıl yargılanması gereken kişi burada olmalı. Aileye başsağlığı diliyorum. Beraat talebinde bulunuyorum” diye konuştu. 

Aranın ardından kararını veren mahkeme, panzer sürücüsü sanık Yeğit hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla iki yıl bir ay hapis cezası, onu görevlendiren amiri Maden hakkında ise beraat kararı verdi. Mahkeme, Yeğit'e verdiği hapis cezasını, 19 bin TL paraya çevirdi. 

Kararın ardından Yıldırım kardeşlerin avukatları, “Bir madalya takmadıkları kaldı” sözleriyle tepki gösterdi.