Şivan Perwer Êzidîlerden özür diledi

Şivan Perwer Êzidîlerden özür diledi

Kürt sanatçı Şivan Perwer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü ve Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) ortak düzenlediği Dengê Hunerê (Sanatın Sesi) programında Êzidîlere yönelik kullandığı ve tepkilere neden olan ifadeleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Perwer, Êzidîlere dönük ifadelerinin doğru anlaşılmadığını belirterek, “Bazı uygulamaların bize acı verdiğini ve bunların bizde olmaması gerektiğini söyledim. Eğer birilerini kırdıysam özür dilerim. Êzidîler bizim gözümüz ve ışığımız” dedi.

Êzidîlerin cemaat dışı evliliklere izin vermemesini faşizm olarak nitelendirdiği için eleştirilen Perwer’in açıklaması şöyle:
“Êzidîler bizim tarihimizdir. Onların acısı bizim acımızdır” dedi. Kendisinin asla bir topluluğa ve dine mensup kişilere “faşist” demeyeceğinin altını çizen Perwer, şu ifadeleri kullandı: “Buna benim hakkım yok. Niyet kötü değildi. Yalnız üslupta söylediklerim doğru anlaşılmadı. Ben sadece bazı uygulamaların bize acı verdiğini söyledim ve bu uygulamaların bizde olmaması gerektiğini söyledim. Birbirimizin değerini bilelim. Sosyal medya hesapları üzerinden birçok şeyi karıştırdılar. Rica ederim. Biz birbirimize tolerans göstermeliyiz. Yanlışlarımızı ayırmalıyız. Saldırmak iyi bir şey değil. Eğer birileri kırdıysam onlardan özür dilerim. Êzidîler çok acı yaşadı. Onlar bizim gözümüz ve ışığımız. Biz Êzidîyiz, Müslümanız, Aleviyiz, Yaresanız… Birlik olalım. Benim meselem bu.”

NE DEMİŞTİ?

Şivan Perwer programda yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

“Êzidîlik Kürtlüktür. Kürdistaniliktir. Kadimliktir. Müslüman Kürtler ile Êzidî Kürtler birbirini sevmeli. Kimsenin başı ağrımasın. Vay efendim niye sen bize öyle dedin diye dünyayı ayağa kaldırdılar. Kürtler kadim bir millettir. İslamdan önce Kürtlerin inancı Zerdüştlüktü. Êzidîlikti. Yaresaniydi. Kürtler dinler yüzünden savaşmadı birbirleriyle. Hz. Muhammed insanların birbirlerine zorbalık etmesine karşı çıkmış. Milletler arasında fark yoktur. Peygamberden sonra bunlar birbirlerini öldürmeye başladı. Halifeleri öldürdüler, Hasan’ı, Hüseyin’i öldürdüler. İktidar için savaş yürüttüler. Bunun hepsini İslam adına yaptılar. Hiçbir şekilde öyle değil. Muslim diyorlar. Yani barış. Barış dini. Öyle bir dereceye getirdiler ki artık insanlar İslamdan korkuyor. Êzidî Kürtlere saldırdılar. Bazı Êzidî Kürtleri Araplara yanaştırdılar. Yezid Bin Muaviye. Aleviler, Sünniler, Şiilerden bazıları Yezidi sevmezler. Yahu sen Kürtsün. Senin dilin Kürtçe. Duan Kürtçe. Sen kalkmışsın yok ‘Kürtler bize zulüm etmiş’ yok ‘Kürtler bizi öldürdü’ diyorsun. Yahu Kürtleri kandırdılar. Kürtlerin düşmanları Kürtleri kandırdılar. Kürtleri birbirine düşürüyor. Kürtlerin eliyle Kürtleri öldürüyorlar. Kürtlerin aklını karıştırdılar. Uyanın ve “hayır” deyin. Şimdi Almanlar Hitlerden nefret ediyor. ‘Bir çok insanın canın yaktı bizimde canımızı yaktı’ diyorlar. Alman halkı Hitler tarafından kandırılıp insanları yakıp öldürüyorlardı. Yaşasın Hitler diyorlardı. Zaten sen parçalara bölünmüşsün.

Êzidî Kürtler Müslüman Kürtler olmadan Kurtulmaz. Müslüman Kürtler de Êzidî Kürtler olmadan kurtulmaz. Bari halkına karşı düşmanlık yapma. Gözümün nurları, Kürtler sizi sahipliyor. Kürtler sizi sahiplemiyorlarsa Türkler ve Araplar zaten sizi haşa dinsiz olarak görüyorlar. Kürtler artık uyandı size sahip çıkıyor. Biz Müslüman olsak bile Êzidîlik bizim eski dinimizdir. Kadim dinimizdir. Bizden kardeşlerimize kaldı. Sistem inşaa edilsin adalet önünde eşit olalım neden başkalarına sırtımızı dayayalım.”