Şivan Perwer'den Kürtlere 'seçim' çağrısı

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin büyük değişimleri beraberinde getirebileceğini ifade eden sanatçı Şivan Perwer, Kürtlere “birlik” çağrısı yaptı. Perwer, “Siz hangi Kürt partisine inanıyorsanız ona oy verin, başkasına değil” diye konuştu.

Şivan Perwer'den Kürtlere 'seçim' çağrısı

Ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer, kendi YouTube kanalında Türkiye’de 14 Mayısta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri hakkında değerlendirmede bulundu.

Bu coğrafyada yaşanan değişimlerin Kürt halkının hayatını da yakından ilgilendirdiğini belirten Şivan Perwer, “Biz büyük bir ülkeye sahibiz, büyük bir tarihi geçmişe ve birikime sahip bir ülke. Kürdistan ismi binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Türkiye, İran, Irak, Suriye yeni isimler, yüz yılı bile bulmayan isimler. Ama maalesef öyle bir bahtsızlık yaşandı ki Kürdistan parçalandı, Kürt halkı perişan oldu, sürüldü, zindanlara atıldı, öldürüldü ve hala bunlar devam ediyor” dedi.

Dünyanın bu durumdan değil de seçimlerle yaşanacak olan sistem değişikliklerinden bahsettiğini anlatan ünlü sanatçı, şu ifadeleri kullandı:

“Bilmem şu giderse bu kadar iyi olacak, şu gelirse şöyle güzel olacak, bu diktatörlüktür, şu halifeliktir sistem değişise hayırlı olacak diyorlar. Umarız hayırlı olur. Türkiye’de 14 Mayıs’ta çok önemli bir seçim gerçekleşecek. Bu sadece Kürtlerin değil, diğer hakların ve özellikle Türkiye’nin yaşamında değişime neden olacaksa, ihtiyaç duyulan doğruları, iyilikleri getirecekse, daha iyi bir sistem getirecekse, anayasada değişim yapacaksa, demokrasiyi getirecekse, dünya ile daha iyi ekonomik ilişkilere vesile olacaksa Ortadoğu’nun yaşamında da değişime neden olacaktır. Suriye belki bu parçalanmışlıktan, bu dertten kurtulacaktır, Irak değişecektir, Kürdistan’a yönelik saldırılar azalacak, Kürt milleti birbirine daha çok yaklaşacaktır. Kürtlerin diğer halklarla ekonomik, siyasi, kültürel ilişkileri daha da pekişecektir. Böylelikle artık liderlerimiz, siyasetçilerimiz, sanatçılarımız, yazarlarımız, aydınlarımız, halkına ve ülkesine hizmet eden bilinçli insanlarımız cezaevlerine girmeyecek, sürgün edilmeyecek ve öldürülmeyecek.”

Perwer, “Bugün nüfusu 50 milyonu aşan bir milletin böyle bir durumda olması yazıktır. Bize karşı vicdanları yoktur, saygıları da yoktur. Elimdeki saza yeminler olsun ki hiç saygı duymuyorlar. Bu nedenle ister seçim olsun ister başka bir şey, Kürtler birlik olmalı. Allah dünyaya her türlü bereketi ve farklılığı verdi. Ama insanlar bunu yanlış kullanıyor. Farklılıklara karşı doğru kullanmıyor. Kullanıyor olsalardı bize karşı saygıları olurdu. Bu nedenle bizim de onlara inancımız kalmadı. İnancımızı kırdılar. Bu nedenle değişime de inanmıyoruz. Tek inancımız var o da kendimize olan inancımız. Kürt halkının kendisine olan inancı. Kürtler bu amaçla bir araya gelmeli, birlik olmalı. Birlik olamıyorlarsa bile birbirlerine zarar vermemeli, birbirini desteklemeli” dedi.

Kürtler içerisinde farklı siyasi görüşler ve akımlar olduğunu ifade eden Şivan Perwer, “Kürtler artık uyanmalı, bizim için iyi olan hangisidir onu bilmeli. Bir halkın, bir vatanın varlığı toprağı ve özgürlüğüdür. Din ve mezhep insan ile Allah arasındadır. Kimisi bunu kendi çıkarları için kullanıyor o başka bir şey. Bu nedenle bugün Türkiye’de, İran’da, Suriye ve Irak’ta yaşanan değişimler Kürdistan’da da büyük değişimlere neden olur. Bu nedenle 14 Mayıs’taki seçimler bir çok değişimi beraberinde getirebilir” yorumunu yaptı.

Şivan Perwer, “Siz hangi Kürt partisine inanıyorsanız ona oy verin, başkasına değil. Oyunuzu kendinize verin. Hangi parti size hizmet ediyorsa onlara destek olun, güç verdin” dedi.

Lozan Anlaşması’nın yüz yılını geride bıraktığını belirten Perwer, “Kürtler Lozan’ı unutmamalı ve gözardı edilmelerinin hesabını sormalı. Her alanda ve her yerde bir olmalı. Maalesef bazı Kürtler kendileri ile çok övünüp ‘her şeyi ben yaptım’ diyor. Hayır, sen tek başına hiç bir şeysin. Millet birlik olunca büyük bir şey yapmış olur. Halkımız ve ülkemiz için yapıyorsak el ele vermeliyiz” ifadelelerini kullandı.