Soran'da Yahudi Kürtlere ait mezarlar bulundu

Soran'da Yahudi Kürtlere ait mezarlar bulundu

Kürdistan Bölgesi’nin Soran ilçesine bağlı bir köyde, Yahudi Kürtlerine ait mezar ve mezarlar bulundu.

Geçtiğimiz hafta aşırı yağışlar Soran ilçesinin Çoman nahiyesine bağlı Rostê köyünde eski dönemlere  ait mezarları açığa çıkardı.

BasNews muhabirinin  Rostê köyünden bildirdiğine göre, bölge halkı, ortaya çıkan mezarların Müslümanlara ait olmadığını belirtiyor.

Rostê köyünde yaşayan 87 yaşındaki Ehmed Salih Hemed, ortaya çıkan kemiklerin Yahudi Kürtlerine ait mezarlardan çıktığını söylüyor.

Rostê köyünde 60-70 yıl öncesinde Yahudi Kürtlerin yaşadığını hatırlatan yaşlı adam, İsrail devletinin kurulmasıyla birlikte Yahudi Kürtlerinin İsrail’e göç ettiğini belirterek, köyde Yahudi Kürtlerine ait bir de ibadethane olduğunu  belirtiyor.

Müslümanlar ile Yahudilerin, ölülerini farklı usüllerle gömdüğünü belirten Ehmed Salih Hemed, bulunan tabutların Müslümanlara değil Yahudilere ait olduğunu vurguluyor.

Soran İlçesi Çevre-Arkeoloji Müdürü  Ebdulwehab Silêman ise, daha önce Rostê köyünde çeşitli kazılar yaptıklarını ancak bir şey bulamadıklarını belirterek, ‘‘Yağan yağmurun oluşturuğu sel suları bazı mezar ve tabutları açığa çıkardı. Bulunan mezarların Müslümanlara ait olmadığı kesin. Yahudilere ait olma ihtimali yüksek’’ dedi.

Bölgede kapsamlı bir kazı yapılması gerektiğini söyleyen Ebdulwehab Silêman, bunun için uzman ekiplere ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.