Soruşturma açılan eski Diyarbakır Baro Başkanı: insan haklarını koruma görevini yerine getirmeye devam edeceğiz

Diyarbakır Barosu 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülünü almıştı..

Soruşturma açılan eski Diyarbakır Baro Başkanı: insan haklarını koruma görevini yerine getirmeye devam edeceğiz

Diyarbakır Barosu 2018 Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülünü almıştı..

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu hakkında TCK 301’den açılan soruşturmaya ilişkin açıklamada bulunan eski Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, yönetimde kim olursa olsun baronun insan haklarını koruma görevini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Barosu’nun önceki Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, avukatların kamuoyuna yönelik açıklamaları ve raporları ise “hukuka aykırı birtakım yazılar” olarak değerlendirildi. Soruşturma, dönemin Başbakanlık [Cumhurbaşkanlığı] İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetler üzerine başlatıldı. Adalet Bakanlığı hem TCK 301. maddesi uyarınca gereken izni hem de avukatların yargılanmaları izni verdi. Avukatlara tebligatlar yapıldı ve ifadeye çağrılarak savunmaları istendi.

“İnsan hakları çalışmaları soruşturma konusu oldu”

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre; Avukat Özmen, henüz ifade vermeye gitmediğini, ancak soruşturmanın TCK’nın 301. maddesine dair olduğunun kendilerine tebliğ edildiğini anlattı. Soruşturmayla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Soruşturma, baronun 2016-2018 dönemindeki faaliyetlerini kapsıyor. Gündemdeki hukuksal, siyasal ve toplumsal olaylara dair basın açıklamaları suçlamaya konu edilmiş. Bu faaliyetler ve açıklamalardaki söylemlerin suç oluşturduğu iddia ediliyor. Yani, bir baro yönetiminin iki yıl boyunca yaptığı tüm insan hakları çalışmaları süzgeçten geçirilerek soruşturma konusuna dönüştürülüyor. Biz gizli kapaklı hiçbir iş yapmadık. Raporlar, basın açıklamaları, demeçler zaten kamuoyuna açık, kamuoyuna duyurulmak üzere yaptığımız açıklamalardı.”

Ahmet Özmen, “Avukatlık Kanunu’nun 76. maddesinin de barolara insan haklarını korumak, işlerlik kazandırmak gibi görevler yüklediğini” söyledi: “Biz tam da bunu yaptık, bu görevi yerine getirdik. Bir daha olsa yine yaparız. Baro yönetiminde kim olursa olsun bu çalışmaları yürütmeye, bu görevi ifa etmeye devam edecektir.”

Öldürülenlere “sivil” demekle suçlandılar

Haklarında soruşturma başlatılan avukatlar şöyle:

2016-2018 dönemindeki Diyarbakır Barosu Başkanı olan Ahmet Özmen ve dönemin Yönetim Kurulu Üyeleri Mahsum Batı, Nurşin Uysal, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Neşet Girasun, Serhat Eren, İmran Gökdere, Welat Alan, Ahmet Dağ ve Nahit Eren.

Tebligatta, avukatların şu açıklamaları suç kapsamında sayıldı:

-Baronun internet sitesinde yayınlanan 24 Nisan 2017 tarihli, “24 Nisan / Büyük Felaket : Ermeni Halkının Acısını Paylaşıyoruz” başlıklı açıklamada yer alan, “Soykırımda yaşamını yitiren bir milyonu aşkın sivil-masum Ermeni’yi saygıyla anıyoruz” şeklindeki ifadeler.

- 18 Aralık 2017 tarihli, “Kürdistan İfadesini Cezalandırmak Utançtır, Kabul Edilemez!” başlıklı yazıda, Osman Baydemir’e yönelik cezanın “utanç” olarak yorumlanması.

-14 Eylül 2017’de yayınlanan ve “SİHA müdahalesi sonucu yaşanan olay” konulu, raporla ilgili açıklamalarında, ölenlerin “sivil olarak” değerlendirilmesi.

Bakanlık soruşturma izni verdi

Bakanlık, Avukatlık Kanunu’nun 58/1 maddesi ile 5237 sayılı TCK’nın, “Türk milletini, devletini, kurumlarını alenen aşağılama” suçunun düzenlendiği 301. maddesi gereğince soruşturma izni verdi.

İfadeye çağrılan avukatlardan Nahit Eren, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Diyarbakır Barosu her şart ve  koşulda insan haklarını savunmak ve korumak sorumluluğundan  vazgeçmemiştir. Bu uğurda ağır bedeller ödemiş bir baro soruşturma  tehdidiyle korkutulamaz. Yaptığımız her açıklamanın hazırladığımız her raporun arkasındayız” dedi.

Hakkında soruşturma açılan baroya ödül

Öte yandan hakkında soruşturma açılan Diyarbakır Barosu, Bordeaux, Paris, Brüksel, Roma, Lüksemburg ve Berlin Baroları İnsan Hakları Enstitüleri ile U.arası Avukatlar Birliği gibi kurumların ortak kararı ile 2018 Ludovic Trarieux  Jüri Özel Ödülü’nün 22 Eylül 2018’e almıştı.