Soylu'dan HDP'li vekile: Terörist bozuntusu

Türkiye İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında Süleyman Soylu, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan’a yönelik “Elini kaldırma, terörist bozuntusu terbiyesiz. Otur aşağıya, niye ayağa kalkıyorsun, hadi gelsene” ifadelerini kullandı.

Soylu'dan HDP'li vekile: Terörist bozuntusu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı.

Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakanlığının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın 2023 bütçeleri üzerinde sunum yaptı.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, "2015'ten bu yana HDP il, ilçe binaları ile mitinglerine 338 fiziki saldırının gerçekleştiğini, bu saldırıların bir kısmının yaralanmayla bir kısmının ölümle sonuçlandığını ve HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik'in ayağının, basın açıklaması sırasında kolluk kuvvetlerince üç yerinden kırıldığını" söyledi.

Dede'nin sözleri sonrası Soylu, Dede'ye, "İftira atıyorsun, siz bastınız ayağına. Siz kırdınız" karşılığını verdi.

Bu sırada ayağa kalkan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile Soylu arasında gerginlik yaşandı.

Soylu: Elini kaldırma, terörist bozuntusu terbiyesiz

Soylu, Turan’a “Elini kaldırma, terörist bozuntusu terbiyesiz. Otur aşağıya, niye ayağa kalkıyorsun, hadi gelsene” dedi.

Sözlerini sürdüren Soylu, “Sabah akşam polisi suçluyorsunuz askeri suçluyorsunuz teröristler sizi. Otur aşağıya Amerika’nın oyuncağı” dedi.

Tartışmanın büyümesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz araya girerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

Turan: Bana posta koyamazsın

Soylu’nun sözleri sonrası ise Turan, “İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Süleyman Soylu adıyla maruf zat, sabahtan beri hakaret ediyor. Bana dedi ki ‘terörist bozuntusu’ dedi. Sabahtan beri hakaret ediyor. ‘Terörist bozuntusu’ diyor, ‘bunu söyleyen namusuzdur’ diyor, ‘siz namussuzsunuz’ diyor. Süleyman Soylu, (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya dönerek) sen teröristsin, namussuzsun, alçaksın demiyorum. Demiyorum ama bize söylediğin bütün lafları sana iade ediyorum. Daha sonra bunu uygun biçimde, uygun mevkilerde hesaplaşırız, konuşuruz. Şimdi tehdit etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Turan konuşmasının devamında “Bak ben 30 yıldır devrimcilik yapıyorum Süleyman Soylu, senin gibilerinden korkmam. O senin savunduğun yerlerde, cezaevinde işkencesini de çektim. Bana posta koyamazsın” dedi.

“İspat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir”

CHP’lilerin uyuşturucu ile ilgili eleştirilerine yanıt veren Soylu, “Kara parayı aklayan da uyuşturucu ticaretini yapan da şerefsizdir, ispat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir. Bu kadar basit. Kılıçdaroğlu şerefsizdir, ispat etmeyen şerefsizdir. Hadi bakalım. Siz kimsiniz, biz namusumuzu burada mı bulduk? Her türlü herzeyi yersiniz, işi yaparsınız, ondan sonra döner, insanları suçlarsınız. Menderes'i aynen böyle astınız, aynı iftiralarla astınız. Erbakan'a, Tansu Çiller'e aynısını yaptınız” dedi.

Soylu’nun bu sözleri üzerine komisyonda tartışma çıktı ve komisyona ara verildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Soylu'nun sözlerini geri almasını istedi.

Özkoç, “Burası TBMM. Birbirimizle çok tartışacağız. Gerekirse karşı karşıya geleceğiz. Siz kendi doğrunuzu savunacaksınız, biz kendi doğrumuzu savunacağız. Ben burada hiçbir genel başkana 'şerefsiz' denilmesini asla kabul etmem. Gözünüzün içine bakarak söylüyorum, önünüze koyarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan için bu lafı kullansam orada oturur musunuz?” dedi.