Sudan’da Rojavalı Kürtlerin işyerleri yağmalandı

Sudan'da çatışmalar 9 gündür devam ediyor. Çatışmalarda şu ana kadar 500’e yakın kişi hayatını kaybetti, binlerce insan da yaralandı. Çatışmalar sırasında Rojavalı çok sayıda Kürdün de işyerleri yağmalandı.

Sudan’da Rojavalı Kürtlerin işyerleri yağmalandı

Abdulfettah el-Burhan komutasındaki Sudan Ordusu ile Muhammed Hamdan Dagalu liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana çatışmalar devam ediyor.

Sudan'ın başkenti Hartum'dan çatışmalar nedeniyle kaçan çok sayıda Rojavalı, Mısır sınırı yakınlarındaki kırsal bölgede yaşıyor.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Hartum'un Bahri ilçesinde Rojavalı bir vatandaşa ait plastik boru fabrikası yağmalanarak yakıldı

Fabrikanın sahibi Şahin Temo, güvenlik durumunun el vermemesi, hırsızlık ve soygunların artması nedeniyle Hartum'un Om Derman semtindeki evinden çıkamıyor.

Sadece kendisinin değil, tüm çalışanlarının mallarının da yağmalandığını belirten Şahin Temo, "Yanan sadece ben değilim, bütün millet perişan oldu. Sadece bizim evimiz gitmedi, herkesin evi gitti. Kuzenimin çocukları gitti, teyzemin çocukları gitti, adamlarım gitti. Arabalarımı elimden aldılar, fabrikayı aldılar, bende bir şey bırakmadılar. Kürtlerin evlerinden bahsediyorum, Kürtlerin her şeyini aldılar” diye konuştu.

17 yıldır Sudan'da yaşayan Şahin Temo, savaşan iki tarafın da daha önce Suriye’den gelenlere karşı iyi davrandığını ancak hırsızlık ve soygun olaylarının artması nedeniyle durumlarının daha da kötüleştiğini söyledi.

Temo, "Aralarında savaş olan iki taraf da bizim için aynıdır. Kontrol noktalarına gittiğimizde bizi durduruyorlar, soru soruyorlar, Suriyeliyiz diyoruz. Kimliklerimiz Suriye'den, kimliğimizi soruyorlar, gitmemizi söylüyorlar, bize yaklaşmıyorlar. Ancak hırsızlar bizi soydu. Sadece benimkiler yağmalanmadı, herkesim malı yağmalandı. Sudan halkının kendisi de yağmalandı” dedi. /Rudaw