Sudani: Irak topraklarının İran'a karşı kullanılmasını engellemeye kararlıyız

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, İran’a resmi bir ziyarette bulundu. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelen Sudani daha sonra başkent Tahran'da bir basın açıklaması yaptı.

Sudani: Irak topraklarının İran'a karşı kullanılmasını engellemeye kararlıyız

Sudani toplantıda Irak hükümetinin, Irak topraklarının “İran'ın güvenliğine karşı kullanılmasını” engellemeye kararlı olduğunu söyledi.

Sudani’nin ziyareti, İran'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt örgütlerine karşı düzenlediği bir dizi saldırının ardından geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "terörist grupları organize suçlar, uyuşturucuyla mücadele ve güvenliğe yönelik tehditler”e karşı işbirliğinin, Tahran ile Bağdat arasındaki anlaşmanın bir parçası olduğunu söyledi. Reisi bu konulardan bahsederken belirli bir gruba atıfta bulunmadı.

İbrahim Reisi, bölgedeki "yabancı" varlığının geri çekilmesinin İran’ın güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacağını belirtti. ABD'nin Irak ve Afganistan'a müdahalesinin, dış aktörlerin ülkeleri koruma girişimlerinin başarısız örnekleri olduğunu iddia etti.  

Sudani'nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmenin; güvenlik, enerji koordinasyonu, ekonomik yatırımlar, suya erişim ve hac ziyaretleri gibi konularda yoğunlaştığı belirtildi.

Irak Başbakanı Sudani, Cuma günü İran'dan ziyaret daveti almıştı.

İran, son iki ay içinde Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürt örgütlerinin üslerini en az dört kez vurdu. İran yönetimi Kürt örgütlerini, içeride devam eden yönetim karşıtı protesto gösterilerini kışkırtmakla suçluyor.

İran Devrim Muhafızları, Cuma günü, Kürdistan Bölgesi sınırına zırhlı birlikler ve özel kuvvetler konuşlandırdıklarını duyurmuştu.