"Süleymaniye merkezli siyaset ekolü ömrünün sonuna geldi"

"Süleymaniye merkezli siyaset ekolü ömrünün sonuna geldi"

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eski Politbüro Üyesi Azad Cundiyani, Kürdistan Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün düzenlediği panelde Barzani karşıtı Süleymaniye ekolünün kaybettiğini söyledi.

Süleymaniye merkezli ekolü İbrahim Ahmed ekolü olarak tanımlayan Cundiyani, bu ekolün Barzani ekolüyle büyük sorunlar yaşadığını ama başarılı olamadığını ve yenilgiye uğradığını söyledi.

Cundiyani, KYB Genel Sekreteri Celal Talabani ve geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden Goran (Değişim) Hareketi lideri Newşirwan Mistefa çekişmesinde ifadesini bulan parçalanmanın bu ekolün yenilmesine zemin hazırladığını söyledi.

“Süleymaniye parçalı durumu bir kenara bırakıp bağımsızlık referandumunu desteklemeli"

XUndiyani, Goran Hareketinin de bir iç kırılma yaşadığını, bunun için Goran’ın sokağa ineceğini çünkü bundan başka çaresinin olmadığını dile getirdi. Sorunun daha fazla büyümemesi için, Süleymaniye’nin parçalı durumu bir kenara bırakıp tek ses olup bağımsızlık referandumunu desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Süleymaniye’nin geçmişteki Kürt siyasi hareketindeki rolüne atıfta bulunan Cundiyani, mevcut iki kutuplu durumun Süleymaniye’nin enerjisinin boşa harcanmasına sebep olduğunu söyledi.

Kürdistan’ın içerisinden geçtiği sürecin kritik bir süreç olduğunu vurgulayan Cundiyani, bağımsızlık referandumunun yasal çerçevede parlamento onayıyla gerçekleştirilmesinin faydalı olacağını, ama parlamentosunun olmaması bir yana hiçbir yasal kurumu olmayan ülkelerin bile bağımsızlık ilan edebildiklerini ifade etti.

“Bağımsızlık referandumu bize uluslararası meşruiyet kazandıracaktır"

9 Şubat’ta  partisinden istifa etmiş olan Azad Cundiyani, Kürdistan’ın bağımsızlığı dışında artık siyasi faaliyetlerde bulunmayacağını belirterek, “Bağımsızlık referandumu bize uluslararası meşruiyet kazandıracaktır ve kanımca Mesud Barzani, birkaç ay içinde bağımsızlık referandumu konusunda ciddi adımlar atacak” demişti.