Süleymaniye'de gösteriler devam ediyor

Süleymaniye'de, başta kent merkezi başta olmak üzere birçok ilçede 7 Aralık’ta başlayan protesto gösterileri sürüyor.

Süleymaniye'de gösteriler devam ediyor

Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye ve Helepçe kentlerinde maaş geçirmelerini protesto etmek amacıyla hafta başından bu yana gösteriler düzenleniyor.

Rudaw'da yer alan haberde, Süleymaniye’deki protesto gösterilerini yöneten Değişim Hareketi (Goran) eski milletvekilleri Abdullah Mala Nuri, Şerko Hama Emin ile Peyman İzzettin, Valilik binası önünde güvenlik güçlerince gözaltına alındığı bildirildi.

Geçtiğimiz gün aralarında birçok eski milletvekili ve aktivistin de bulunduğu Muhaliflerin Sesi Kongresi kurulmuştu.

Sözkonusu Kongre, bugün (11/12/2020) için birçok il ve ilçede protesto gösterileri başlaması çağırısı yapmıştı.

Bu çağrı kapsamında bugün Süleymaniye Valilik binası önünde toplanan gruba güvenlik güçleri müdahale etti.

Muhaliflerin Sesi Kongresi kurucu üyelerinin yanı sıra gazeteci Aziz Rauf da gözaltına alındı.

Kentte izinli veya izinsiz protesto gösterisine müsaade edilmiyor. Sıkı güvenlik önlemleri alınan kentte güvenlik güçleri caddelere dağılmış durumda.

Öte yandan Goran Hareketi, olaylara ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Vatandaşların meşru ve barışçıl gösterilerinden yanayız. Göstericilerin gözaltına alınmasına karşı olmakla beraber biran önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” denildi.

Aralarında Goran Hareketi, islami Birlik Partisi (Yekgrtu), İslami Toplum Partisi (Komal) ve bağımsız milletvekilinin de bulunduğu 15 Kürdistan Parlamentosu milletvekili bugün Parlamento binası önünde basın toplantısı düzenledi.

Şiddet olayları nedeniyle grevde olan vekiller, göstericilere karşı şiddet kullanılması nedeniyle 14 vatandaş ve güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 400'e yakın kişinin de gözaltına alındığını belirtildi.

Basın toplantısının ardından Süleymaniye’ye gitmek için yola çıkan Goran milletvekillleri, Erbil-Süleymaniye yolundaki bir kontrol noktasında durdurularak geçmelerine izin verilmedi.

Güvenlik Güçlerinin engeli ile karşılaşan Goran Milletvekili Ali Hama Salih de, güvenlik güçlerinin Süleymaniye’ye gidişine izin vermediğini aktarıldı.

Grev başlatan milletvekilleri ayrıca Parlamentoya acil toplanması için çağrıda bulundu.

Ali Hama Salih, şu anda kadar sadece 29 vekilin bu talepnameyi imzaladığını ve yeterli sayıya ulaşamadıklarını söylendi.

Parlamento içtüzüğüne göre meclisin oturum gerçekleştirmesi için 37 vekilin imzası gerekiyor

Süleymaniye ve Halepçe'de memur maaşlarının gecikmesi nedeniyle Kürdistan hükümetinin protesto edildiği gösterilerde 7 Aralık'tan bu yana en az 10 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Öte yandan gösterilere sahne olan Süleymaniye ve Halepçe vilayetlerinde 24 saatlik seyahat yasağı getirilmişti. 

BM Irak Yardım Misyonu, şiddet olaylarını kınadı

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Süleymaniye'deki protestolara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Süleymaniye'deki şiddet olaylarını kınayan UNAMI,  yetkililere de ifade ve eylem özgürlüğünü koruması çağrısında bulundu.

Kaynak: Rudaw