Süleymaniye'de Yeni Nesil Hareketi yönetici ve üyelerine gözaltı

Metro Center, Süleymaniye’de Yeni Nesil Hareketi’nin bazı yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığını duyurdu. Yeni Nesil Hareketi’nden şimdiye kadar gözaltılara ilişkin bir açıklama gelmedi.

Süleymaniye'de Yeni Nesil Hareketi yönetici ve üyelerine gözaltı

Rûdaw’a konuşan Metro Center Yöneticisi Rahman Xerib, büyük kısmı Süleymaniye’de olmak üzere diğer il ve ilçelerde Yeni Nesil Hareketi yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığını, gözaltına alınanlardan sadece 5’inin kimlik bilgilerine ulaşabildiklerini söyledi.

Süleymaniye ve Kürdistan Bölgesi’nin diğer illerindeki gözaltılar, Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şahsuvar Abdulvahid’in Cumartesi günü tüm illerde eş zamanlı protesto gösteri çağrısı ardından gerçekleşti.

Dün Süleymaniye Asayiş Güçleri Yeni Nesil Hareketi’nin Alman Köyü’ndeki merkezine baskın düzenlediği öğrenildi.

Metro Center Yöneticisi Rahman Xerib aralarında Yeni Nesil Hareketi Sözcüsü Himdad Şahin, Yüksek Meclis Üyesi Faruk Gaffur, hareketin üyeleri Azad Kerim, Yakup Kakıl ve Taha  Ahmed’in gözaltına alındığını kaydetti.

Edinilen bilgilere göre, Erbil’de de Yeni Nesil üyelerinin bazıları güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı, bazıları ifadeye çağrıldı.

Rahman Xerib, güvenlik güçlerinin savcılık izni göstermeksizin Yeni Nesil Hareketi üyelerinin evlerine baskın düzenlediği, arama ve gözaltıları gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Xerib bunun Kürdistan Bölgesi yasalarına ve insan haklarına aykırı olduğunu belirterek,  gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Metro Center yetkisi, gözaltına alınanların sayısını bilmediklerini ve Yeni Nesil Hareketi’nin bu konuda herhangi açıklama yapmadığına dikkat çekerek, “Neden sesiz kaldılar bir anlama veremedik” dedi. 

Yeni Nesil Hareketi, 6 Ağustos Cumartesi günü (yarın) Kürdistan Bölgesi’nin tüm kentlerinde “benzin fiyatlarındaki artış” ve “pahalılığı” protesto etmeye hazırlanıyordu.

Metro Center Yöneticisi Rahman Xerib, Irak Anayasası çerçevesinde vatandaşların gösteri hakkı bulunduğunu ancak, şiddet olaylarını tasvip etmediklerini belirtti.

Şuana kadar Süleymaniye asayişi ve Yeni Nesil Hareketi gözaltılara ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. /Rudaw