Suriye, Biden’ın serbest bırakılmasını talep etmesinin ardından Amerikalı gazeteciyi rehin tuttuğunu yalanladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın Suriye tarafından tutuklandığını söylediği ABD'li gazeteci Austin Tice’ın Suriye’de olmadığı iddia edildi. Açıklama Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı.

Suriye, Biden’ın serbest bırakılmasını talep etmesinin ardından Amerikalı gazeteciyi rehin tuttuğunu yalanladı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye yönetiminin "Kendi topraklarında herhangi bir Amerikan vatandaşını kaçırdığını veya elinde tuttuğu” iddiasını reddetti.

Açıklamada, "ABD geçen hafta ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı tarafından Suriye'nin Austin Tice dahil Amerikan vatandaşlarını kaçırdığı veya gözaltına aldığına dair asılsız suçlamalar içeren yanıltıcı ve mantıksız açıklamalar yayınladı" denildi.

Başkan Biden, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Suriye Hükümeti tarafından tutulduğunu kesin olarak biliyoruz. Austin'i eve getirebilmemiz için Suriye hükümetinden defalarca bizimle birlikte çalışmasını istedik” demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da dün gazetecilere verdiği demeçte, ABD hükümetinin Suriye'yi tutuklu her Amerikalıyı geri göndermeye zorladığını söyledi. Özellikle Tice davasıyla ilgili olarak, Biden yönetiminin "Suriyeli yetkililer ve üçüncü taraflar aracılığıyla kapsamlı bir şekilde meşgul olduğunu" söyledi.

Suriye, Amerikalı gazeteci Austin Tice'ı tuttuğunu yalanladı - Haber Şekeri

“Suriye, onu tuttuğunu hiçbir zaman kabul etmedi”

Sözcü Price, "Suriye, onu tuttuğunu hiçbir zaman kabul etmedi. Ancak çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Austin'in güvenli dönüşünü sağlamak için her yolu deneyeceğiz” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise kayıp Amerikalılar hakkında ABD'li yetkililerle herhangi bir gizli temasta bulunulduğunu yalanlayarak, "Amerikan hükümetiyle herhangi bir resmi diyaloğun yalnızca Suriye'nin egemenliğine saygı temelinde açık olacağını" bildirdi.

Mayıs ayında, Lübnanlı üst düzey güvenlik yetkilisi Tümgeneral Abbas İbrahim, ABD ile Suriye arasında Tice'in serbest bırakılması için arabuluculuk çabalarının bir parçası olarak Washington'da ABD'li yetkililerle bir araya geldi. Lübnan Genel Güvenlik Müdürlüğü şefi İbrahim, geçmişte rehinelerin serbest bırakılmasına aracılık etti.

Mayıs ayında Biden, Tice'ın ailesiyle bir araya geldi ve “Austin'in ailesine dönüşü” için çaba sarfetme taahhüdünü yineledi.

Şam'a gizli bir ziyarette bulundular

Trump yönetiminin son aylarında, iki ABD'li yetkili, hükümetin üst düzey rehine müzakerecisi, eski bir Özel Kuvvetler subayı olan Roger Carstens de dahil olmak üzere, Tice ve Suriye'de kaybolan diğer Amerikalılar hakkında bilgi almak için Şam'a gizli bir ziyarette bulundu. Suriyeli yetkililer Tice hakkında anlamlı bir bilgi vermese de bu, ABD ile Esad hükümeti arasında yıllar sonraki en üst düzey görüşmeydi.

Tice, 31. doğum gününden kısa bir süre sonra 14 Ağustos 2012'de Şam'ın batısında tartışmalı bir bölgedeki bir kontrol noktasında kayboldu. Bir ay sonra yayınlanan bir videoda, gözleri bağlı ve silahlı adamlar tarafından “Ah, İsa” dediği görülüyordu. O zamandan beri kendisinden haber alınamadı.

Tice, Suriye'de kaybolan iki Amerikalıdan biri. Diğeri ise 2017 yılında Suriye'de kaybolan Virginialı bir psikolog olan Majd Kamalmaz.