Suriye hükümeti Rojava'ya koronavirüs aşılarını göndermiyor

Rojava'da koronavirüs vakaları artmaya devam ederken yaklaşan bayram sebebiyle de halkın kurallara uymadığı ve özellikle pazarlarda ve alışveriş merkezlerinde kalabalıkların oluştuğu görülüyor.

Suriye hükümeti Rojava'ya koronavirüs aşılarını göndermiyor

Rojava Sağlık Komitesi’nin açıkladığı verilere göre son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti.

Kamışlo'da hayatını kaybeden 7 çocuk babası 60 yaşındaki hasta da bunlardan biriydi ve hastanede 9 gün süren yaşam savaşını kaybetti.

Pazar ve alışveriş merkezlerinde ise salgın yokmuşçasına “olağan” görüntüler yaşanıyor. Halk pazarlarda bayram hazırlığı için alışveriş yapıyor.

Rûdaw’a konuşan Erbir Abdullah, “Maalesef kimse korkmuyor, kimse kendisini korumuyor” dedi.

Ayşe Heto da, “Kimse kimse kendisini korumuyor. Korona artıyor. Biz evdeyiz, evden çıkmıyoruz. İhtiyaçlarımız için mecburen gidip geliyoruz” diye konuştu.

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre şimdiye kadar 203 bin Sinopharm koronavirüs aşısı Şam'a ulatı. Ayrıca 1 milyon doz aşının da gelmesi bekleniyor. Ancak hala bu aşılardan Özerk Yönetim bölgelerine düşen pay gönderilmiş değil.

Rojava'daki sağlık çalışanları da henüz aşılanmamış. Rûdaw'a konuşan Kamışlo Covid-19 Pandemi Hastanesi çalışanı da, “Burada çok ciddi bir sağlık krizi yaşadık ama vakalar yavaş yavaş inmeye başladı. Şu an hastanede 14 Covid-19 hastası bulunuyor” dedi.

Kamışlo Ulusal Hastanesi Suriye hükümetinde kontrolünde bulanıyor. Yakında burada çalışan sağlık görevlilerinin aşılanmasına başlanacak. Şam hükümeti buraya 645 doz gönderdi. Ancak aşı, Özerk Yönetim’in kontrolü altında bulunan bölgelere gönderilmiyor.

Özerk Yönetim sınırları içerisinde bugüne kadar 16 bin 319 koronavirüs vakası tespit edildi, 636 kişi hayatını kaybetti.