Suriye: İşgal sona ermeden Türkiye ile ilişkiler normalleşmeyecek!

Esad, “İşgal sona ermeden Türkiye ile diyalog ilerlemeyecek” dedi, Faysal Mikdad ise, “Türkiye’nin topraklarımızdaki işgali son bulmadan ilişkileri normalleştirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Suriye: İşgal sona ermeden Türkiye ile ilişkiler normalleşmeyecek!

Resmi temaslarda bulunmak üzere Şam’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin ardından ülkeden ayrılmadan Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İranlı mevkidaşı ile bölgesel ve ortak konuları ele aldıklarını belirten Mikdad, iki ülke arasındaki ilişkileri, “Suriye'nin İslam Cumhuriyeti gibi bir müttefiki olmadığını hayal edin, ne olurdu?” sözleri ile övdü.

İki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir yol haritası belirlemek için bir araya geldiklerini aktaran Mikdad, Tahran yönetiminin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan bağlılığını teyit ettiğini söyledi.

Türkiye destekli silahlı grupların Haseke ve Cezire bölgesindeki su şebekelerini keserek halkı susuz bıraktığını belirten Mikdad, “Halkımızın suyunu kesenlere diyoruz ki, onların bu politikası yakında son bulacaktır” dedi.

Ankara ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değinen Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, şu ifadeleri kullandı:

“Türk tarafıyla yapılacak herhangi bir görüşme, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, işgalin sona erdirilmesi ve teröre desteğin durdurulmasına bağlı. Cumhurbaşkanı Esad ile Türk liderliği arasındaki görüşmeden önce anlaşmazlıkların nedenlerinin ortadan kaldırılması şart. Daha üst düzey toplantılar yapmak için uygun ortamın yaratılması gerekiyor. İşgal kaldırılmadan Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleştirilmesinden söz etmek mümkün değil. 2011'den bu yana tüm hamlelerimizde Türkiye ile ilişkilerimizi bozan terörü bitirmenin peşindeyiz.”

Mikdad, konuşmasında ayrıca Filistin halkına destek verdiklerinin altını çizerek, “Suriye şehitlerini unutamaz ve İsrail’in saldırılarına cevap verecektir” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da Tahran ile Şam arasındaki enerji başta olmak üzere her alanda işbirliğinin sürdüğünü vurguladı.

Abdullahiyan, Suriye ve Türkiye’nin diyaloğu tercih etmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Siyasi bir çözüm sunmaya hazır olduğumuzu ve bu konuda yardım etmeye istekli olduğumuzu beyan ettik" dedi.

İranlı Bakan, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri bir operasyonunu önlemek için ülkesinin elinden geleni yapacağını vurgulayarak bu konuda siyasi bir çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Abdullahiyan, olası bir askeri harekatın Suriye'nin güvenliğini istikrarsızlaştıracağına inandığını vurguladı

Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi’yi Şam'a davet ettiğini belirterek, bu ziyaretin gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.