Suriye muhalefeti başkanı Azez'deki gösteride saldırıya uğradı

Suriye’nin Azez kentinde gösterilere katılmak isteyen SMDK Başkanı El-Muslat saldırıya uğradı. El-Muslat’a karşı sloganlar atıldı.

Suriye muhalefeti başkanı Azez'deki gösteride saldırıya uğradı

Türkiye’nin kontrolü altında bulunan Azez kentinde Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim El-Muslat saldırıya uğradı.

Ankara ile Şam arasındaki normalleşme adımları sonrası Suriye’nin kuzeyinde gösteriler düzenleniyor.

Halep’e bağlı Azez kentinde yapılan gösterilere katılan Suriye muhalefetinin (İtlaf) başkanı El-Muslat ihanetle suçlandı ve küfür edildi. Korumaları, El-Muslat’ı hızla alandan kaçırarak otomobile bindirdi.

Olay sonrası El-Muslat açıklama yaparak bir “devrimci olarak Azez’deki gösteriye katılmak istediğini ancak gündemi başka olan bazı kişilerin kendisine saldırdığını” belirtti.

El-Muslat açıklamasında şunları söyledi:

“Ben devrimci vatandaşların düzenlediği gösterilere katılmak üzere bugün Kuzey Suriye’ye geldim. Ben bugün gerçekleşen saldırıdan gösrtericileri sorumlu tutmuyorum, onlar devrimin çocukları.

Bugün uzun bir süre için Azez’de kent içinde gezdim ve Meytem Camii’nde Cuma namazı kıldım ve bazı vatandaşlarla bir araya geldim.

Normal bir şekilde gösteriye katılmak istedim, yanımda resmi korumalarım olmadan gençleri desteklemek üzere katılmak istedim. Ayrıca Esad’ı ve suçlarını kabul etmeyeceğimize dair tavrımızı da teyit etmek istedim.

Şayet suçlu rejime razı olursak onurumuz kalmaz. Ne yazık ki başka gündemi olan bazı kişiler gösterinin içine dahil oluyor. Bunlar devrime ve devrimin kurumlarına karşı olan kişiler. Yüzü maskeli bu kişilerin sayısı normalde bir elin parmakları kadar.

Ben gençlerin, devrimi başka yöne savuran ve devrimci gençlerin enerjilerini kendi amaçları için kullanan bu kişileri aralarından çıkarmalarını umuyorum. Bunlara dikkat etmek lazım, çünkü bunlar Esad rejimine hizmet ediyor, devrime, devrim ruhuna ve kurumlarına değil.”

El-Muslat kimdir?

“Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu” olarak belirtilen ve 2012’de kurulan İstanbul merkezli SMDK'nin başkanı El Muslat, Temmuz 2021’de İstanbul'da düzenlenen 57. Olağan Genel Kurulda görev süresi biten Hariri'nin yerine getirilmişti.

1959 Rojava-Haseke doğumlu Muslat, Aralık 2018'de kurulan “Suriye Kabileler ve Aşiretler Meclisinde” 2020'den bu yana Genel Sekreter görevini yürütüyor. /Rudaw