Suriye muhalefetinden İran basınındaki 'Türkiye'yi terk edin' iddialarına yanıt

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Türk yetkililerin ülkeyi terk etmelerini istediği yönündeki haberleri yalanladı.

Suriye muhalefetinden İran basınındaki 'Türkiye'yi terk edin'  iddialarına yanıt

SMDK üyesi Abdullah Gedo, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Türk yetkililerin Koalisyon liderlerinden Türkiye'yi terk etmelerini istediği haberlerinin asılsız olduğunu söyledi.

Abdula Gedo, aksine, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun SMDK Başkanı Salim Muslat, Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve “Suriye Geçici Hükümet Başkanı” Abdurrahman Mustafa'yla bir araya geldiği görüşmede, muhalefetin BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, siyasi sürece katkısını desteklediğini söylediğini kaydetti.

İran'nın yarı resmi haber ajansı Tasnim, özel haberinde, Ankara'nın Suriye Muhalefeti Ulusal Koalisyonu'ndan Türkiye'yi terk etmesini ve kendilerine başka bir yer bulmasını istediğini iddia etmişti.

Birkaç kaynağa dayandırılan haberde, Şam'la ilişkilerini gözden geçiren Türkiye'den bir yetkilinin geçen hafta SMDK Başkanı Salim Muslat'la toplantı yaptığı ve muhalif grupların Türkiye'den ayrılması talimatını aktardığı kaydedilmişti.

“Başka bir ülkeye gitmeleri istendi”

Türk yetkilinin görüşmede, “Ankara'nın Şam'la ilişkileri yeniden tesis etmeye kararlı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini” söylediği belirtildi.

Haberde aktarılana göre, Ankara Suriyeli muhalif örgütün Türkiye'deki tüm siyasi ve medya faaliyetlerine son vererek yeni bir ülkeye gitmesini istendi.

Kaynaklar, SMDK lideri Muslat'ın da Türkiye'den gitme talebini kabul ettiğini ve Suudi Arabistan'a gitmeyi teklif ettiğini belirtti.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdulrahman Mustafa'nın ise Ürdün'e gitmeyi önerdiği kaydedildi.

Habere göre Suriye muhalefetine yakın medya kuruluşları da son dönemde Türkiye'yi sert eleştiren haberler yapmaya başladı.

Suriyeli muhaliflerin Ankara'daki ofisi de Mart 2022’de kapatılmış, bu kararın “ekonomik gerekçelerle alındığı” bildirilmişti.