Suriye'de 465 Bin Kişi Hayatını Kaybetti

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye'de altıncı yılına giren savaşta 465 bin kişinin hayatını kaybettiğini ya da kaybolduğunu belirtti.

Suriye'de 465 Bin Kişi Hayatını Kaybetti

6 yıl önce protestolarla başlayan savaş, bölgesel ve küresel güçleri de içine sürüklemiş durumda. Suriye iç savaşı, İkinci Dünya Savaşı'ndan buyana en büyük mülteci krizine de neden olmuş durumda.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, 321 binden fazla insanın hayatını kaybettiğinin belgelendiğini, 145 binden fazlasının da kayıp olduğunu belirtti. Hayatını kaybedenlerin 96 binden fazlası sivil.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, rejim güçleri ve müttefiklerinin 83 bin 500'den fazla sivili öldürdüğünü kaydetti. Ölenlerden 27 bin 500'den fazlasının hava saldırılarında, 14 bin 600'ünün de cezaevlerindeki işkence ve idamlar nedeniyle yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü muhaliflerin topçu ateşinde de 7 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Suriye iç savaşında insan hakları ihlallerini rapor eden örgüte göre IŞİD 3 bin 700'den fazla sivili öldürdü. Amerika liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarında da 920 sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca, Suriye'nin kuzeyinde muhalifleri destekleyen Türkiye'nin de 500'den fazla sivili öldürdüğünü iddia etti.

Şam rejimi ve Rusya sivilleri öldürdüklerini veya işkenceyi reddediyor. Muhalif gruplar ve Türkiye de sivilleri hedef aldığını kabul etmiyor. Amerika liderliğindeki koalisyon da sivil kayıpları önlemeye çalıştığını ve bu tür haberleri araştırdığını belirtiyor.