Suriye'de askeri hareketlilik artış: ABD, Rusya ve Suriye'den askeri yığınak

Türkiye'nin, ABD ve Rusya ile imzaladığı iki ayrı mutabakatın ardından Suriye'ye tarafların askeri yığınağı sürüyor.

Suriye'de askeri hareketlilik artış: ABD, Rusya ve Suriye'den askeri yığınak

Türkiye'nin, ABD ve Rusya ile imzaladığı iki ayrı mutabakatın ardından Suriye'ye tarafların askeri yığınağı sürüyor.

Dün akşam saatlerinde, Suriye Ordusu Qamişlo'da kontrolü altında bulunan bölgelerden Haseke'nin güney kırsalında bulunan ve Türkiye Ordusu ile Türkiye destekli cihatçıların tehdidinde bulunan Til Temir bölgesine askeri takviye birlikleri gönderdi.

Yüzlerce askeri araçtan oluşan büyük bir askeri konvoy Tabka'dan Suriye'nin kuzeyine doğru hareket etti ve M$ uluslararası karayoluna doğru yöneldi. Askeri kaynaklar konvoyda yaklaşık 2 bin Suriye ordusu askerinin bulunduğunu dile getirdiler.

Rusya'dan Kobane'ye askeri konvoy

Türkiye ile imzaladığı mutabakatın ardından Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin geri çekilmesi amacıyla bölgeye Rusya'da birlik gönderdi.

Kürt şehri Kobanê'ye ulaşan bir Rus askeri konvoyunun, şehrin batı kırsalına doğru hareket ettiği gözlendi.

ABD'den Deyrezzor bölgesine konvoy

Türkiye'nin Rojava'da Kürtlere yönelik harekatının ardından güçlerini çekeceğini açıklayan Donald Trump, petrol sahalarının güvenliği konusunda ikna edilmesinin ardından bu kararını geri çekerek Suriye'de yaklaşık 500 asker konuşlandıracağı öğrenildi.

Bu gelişmenin ardından Suriye'nin kuzeyine 13 zırhlı askeri araçtan oluşan askeri ve lojistik ekipman taşıyan bir konvoy Kürdistan Bölgesi'nden giriş yaptı.

Rusya'dan yeni devriyeler

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından, Soçi mutabakatı gereği Rus askeri polisinin Rojava'da yeni bir güzergahta daha devriye yaptığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askeri polisinin, Soçi’de iki ülke arasında imzalanan mutabakat gereği devriye görevini sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Suriye-Türkiye sınırı boyunca Rus askeri polisi yeni bir güzergahta devriye gezdi. Suriye’nin kuzeyinde Kamışlı şehrinden Matal yerleşim birimine ve oradan geriye doğru devriye yapılan yolun toplam uzunluğu 210 kilometreden fazla oldu” ifadeleri kullanıldı.

Rus askeri polisinin mutabakat gereği belirlenen bölgelerde devriye yaparak sivillerin güvenliğini sağladığı ve yasal düzeni sağlamaya yardım ettiği kaydedilen açıklamada, Rus polisinin DSG'nin sınırının 30 kilometre dışına çıkarılmasına yardım etmeyi sürdürdüğü ifade edildi.

Rusya Savunma Bakanlığınca, yaklaşık 300 Rus askeri polisinden oluşan takviye birliklerinin Türkiye-Suriye sınırına ulaştığı bildirilmişti.

Rus askeri polisinin, dün Rojava'da 60 kilometreden daha fazla olan Kamışlo kentinden Abud yerleşim birimine kadar olan güzergahta devriye görevi yaptığı ifade edilmişti.