‘Suriye’de Kürt devleti fiili olarak kuruldu’

‘Suriye’de Kürt devleti fiili olarak kuruldu’

Türkiye, Suriye'de ABD destekli Kürtlere karşı sınır ötesi bir askeri harekât tehdidinde bulundu. Uzmanlar, olası bir Türk müdahalesinin yanı sıra Ankara ve Washington'un karşılıklı olarak ‘Güvenli bölgeden’ taviz verme ihtimallerini oldukça düşük görüyor. Çin medyası Xinhua haber ajansına göre uzmanlar, Suriye’de ABD’nin önderliğindeki koalisyon tarafından Kürt devletinin fiili olarak kurulduğunu ve ABD’nin müzakereleri kabul etmek için Ankara ile konuşmaya çalıştığını ifade ediyor.

Türk ordusunda eski bir general Xinhua haber ajansına konuşarak, "İki ülkenin güvenli bölgede anlaşmaya varma olasılığı sıfıra yakın" ifadelerini kullandı.

‘Özerk Bölge, Türkiye’deki Kürtler İçin Emsal Teşkil Edebilir’

Türkiye, bugüne dek sonuca varamadığı bir şekilde, YPG’den bağımsız ve kendi kontrolünde bir güvenli bölge konusunda ABD ile görüşmelerde bulundu. Çünkü Ankara, kendi sınırına yakın bölgede YPG tarafından kontrol edilen bir alanı varoluşsal tehdit olarak görüyor. Suriye'de özerk bir Kürt bölgesinin ortaya çıkmasından korkan Türkiye söz konusu özerk bölgenin, kendi ülkesinde var olan 20 milyon Kürt için emsal teşkil edebileceğini düşünüyor.

Emekli Türk General, "Ankara’nın güvenli bölge hakkındaki beklentilerini Washington’un beklentileri ile uzlaştırması mümkün değil" dedi. Diğer yandan Eski bir üst düzey Türk diplomat ise, "Devam eden müzakerelere rağmen, güvenli bir bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya varılması umutsuz” ifadelerini kullandı.

‘Operasyon Olasılığı Yüzde Birden Az’

Hatırlanacağı üzere, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, yaklaşık 10 gün önce Ankara’da görüşmelerde bulundu. Jeffrey, güvenli bölgeyle ilgili bir anlaşmaya varılmadığını belirtmişti. Hemen akabinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise yaptığı açıklamada, “ABD ile görüşmelerin başarısız olması durumunda Türkiye, güvenli bölgeyi kurmak için harekete geçecek” demişti.

Analistler, YPG'yi bölgeden çıkarmaya yönelik olası bir Türk askeri müdahalesine kuşkuyla bakıyorlar, çünkü böyle bir hareket askeri ve politik olarak sürdürülemez diyorlar. Ajansa konuşan Türk General ise, "Böyle bir operasyonun olasılığı yüzde birden az. Çünkü Türk ordusu çoktan gerildi” dedi.

‘ABD, YPG’yi Ortağı Görüyor Ve Saldırıya Karşı Koruruz Diyor’

Analistler, "Suriye hükümetinin rızası ya da BM Güvenlik Konseyi'nden görev alma yetkisi olmadan, Türkiye'nin güvenli bir bölgeyi inşa etmesi zor olacak” yorumunda bulunuyorlar ve şöyle devam ediyorlar, “Askeri müdahale yalnızca Suriye'deki koalisyon ortaklarını değil, aynı zamanda Rusya ve İran'dan gelen muhalif kesimi de devreye sokar.”

Kürtler’in, Rojava’da kontrollerinde bulunan iki özerk kantondan oluşan bölge, Türkiye sınırı boyunca yaklaşık 450 km uzanıyor. YPG'nin elinde tuttuğu topraklarda 12'den fazla askeri üssü bulunan ABD, Kürtleri ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni ortağı görüyor ve terör örgütü IŞİD’e karşı önemli bir güç olarak kabul ediyor. Bu bağlamda James Jeffrey Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington’un ortağı olan YPG’yi olası bir saldırıya karşı koruyacaklarını belirtmişti.

‘Suriye’de Kürt Devleti Fiili Olarak Kuruldu’

Washington’ın Suriye’de bir Kürt devleti kurmasından korkan Türkiye, Suriye’deki savaşta YPG’ye büyük miktarlarda silah tedarik etmesi nedeniyle müttefiki olduğu NATO’yu çok eleştirdi.

Fakat analistler, Suriye’de ABD’nin önderliğindeki koalisyon tarafından Kürt devletinin fiili olarak kurulduğunu ve ABD’nin müzakereleri kabul etmek için Ankara ile konuşmaya çalıştığını ifade ediyor.