Suriye’de Kürtlere karşı 'üçlü ittifak'

Suriye rejiminin, Irak ve İran’la birlikte yapmış olduğu toplantılarda, “DSG’nin kontrolündeki toprakları ya savaş ya da müzakere ile teslim etmesi gerektiği” şeklindeki açıklaması Kürtlere karşı üçlü ittifak olarak yorumlanıyor.

Suriye’de Kürtlere karşı 'üçlü ittifak'

Suriye rejiminin, Irak ve İran’la birlikte yapmış olduğu toplantılarda, “DSG’nin kontrolündeki toprakları ya savaş ya da müzakere ile teslim etmesi gerektiği” şeklindeki açıklaması Kürtlere karşı üçlü ittifak olarak yorumlanıyor.

K24'te yer alan haberde, Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyub'un, iki gün önce Şam'da İran ve Irak genelkurmay başkanlarının da katıldığı bir basın toplantısında, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) elindeki toprakların ya uzlaşma ya da askeri operasyonlarla alacaklarını söylemesi rejim ile DSG’nin ilişkilerini yeniden gündeme getirdiğine dikkat çekildi.

PYD’ye bağlı Özerk Yönetim tarafından yapılan açıklamada ise, Şam’la görüşmeye hazır oldukları fakat rejimin savaşması durumunda savunma haklarının olduğu ifade edildi.

Ayrıca Suriye’nin Irak ve İran’ın üçlü ittifak toplantısında Rusya’nın yer almaması rejimin kendi içerisinde çelişkiler yaşadığı şeklinde yorumlanıyor.

Kürt siyasetçileri ise Esad rejiminin Kürtlere karşı tavır değiştirdiğini belirtiyor.

Uzmanlar, Suriye’deki krizin çözümünün siyasi diyalogla olacağı, rejimin DSG’ye yönelik tehditlerinin de bir faydasının olmayacağı görüşünde.

Ayrıca bazı uzmanlar, son dönemlerde DSG’nin Bağoz’da terör örgütü IŞİD’le yaptığı mücadelede örgütün bitme noktasına geldiği açıklamalarından sonra, Esad rejimi tarafından tehdit açıklamalarının geldiğine dikkat çekiyor.

Son söz Rusya'nın

K24’e konuşan Kürdistan Demokrasi ve Barış Partisi Eşbaşkanı Telal Mihemed, Suriye’deki Baas rejiminin kendi arasında kriz ve çelişkiler yaşadığını ifade ederek, “Bir grup, İranlı ve Şiilere sırtını yaslamış, bir grup da Rusya’ya güveniyor. Ama öyle görünüyor ki; Suriye’deki sorunların son çözümü Rusya’nın eliyle ABD ile yapacağı anlaşmalarla olacaktır” dedi.

Rejim girmez, ABD çekilmez

Siyasi yorumcu Ekrem Hüseyin de, DSG’nin kontrolünde bulunan bölgelerin rejime teslim edileceğini tahmin etmediğini söylüyor.

ABD’nin bölgeden çekilmeyeceğini belirten Hüseyin, şunları kaydetti:

“Suriye’de siyasi bir çözümle sonuca ulaşana kadar rejim bu bölgelere yerleşmez, ABD de çekilmez. ABD de buradaki hedeflerine ulaşmadan çekilmeyeceğini söylüyor. Bunlar da DAİŞ’in tamamen bitmesi, İran’ın Suriye üzerindeki kontrolünü yitirmesi ve Suriye’de siyasi bir çözüm sağlamaktır. Bunun için her ne kadar açıklamalarda rejim ‘DSG’nin olduğu bölgeleri kontrol ederim’ dese de rejimin bu bölgeyi kontrol etmesi zor görünüyor. DSG de rejimin onları tanıması için görüşmeye hazır olduğunu açıkladı zaten.”