Suriye'de Türk bayrağının yakılması sonrası SMO'dan açıklama geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Esad ve muhalif grupları barıştıracağız" açıklamasından sonra Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolündeki Cerablus ve Azez’de Türkiye karşıtı gösteriler düzenlendi. Azez’de Türk bayrağını ateşe verildi. Bugüne kadar Türkiye ile beraber operasyonlara katılan silahlı grupların mensupları, TSK'ye ait zırhlı araçları taşladı.

Suriye'de Türk bayrağının yakılması sonrası SMO'dan açıklama geldi

Türk bayrağının ateşe verilmesi nedeniyle yaşanan tepkiler üzerine SMO’dan açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türk bayrağını selamlıyoruz. Haddi aşanlardan hesap sorulacaktır" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün 13. Büyükelçiler Konferansı’nda Suriye konusunda yıllar sonra politika değişikliğinin işaretlerini vermişti.

Çavuşoğlu, "Suriye içinde belirli ajandası olan teröristleri temizlemek için bu operasyonları yapıyoruz. Astana’nın amacı bu sorunu çözüme kavuşturmak. Bunun yolu da diplomasi masasından geçiyor. Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli. Bunun için kalıcı barış olması lazım. Ateşkes olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" demişti.

Çavuşoğlu'nun bu sözlerinden sonra TSK ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) kontrolünde olan Azez ve Cerablus bölgelerinde protesto gösterileri başladı. Türk bayrağını yakan bir grup, “Osmanlı Millet Bahçesi”nin önündeki ay yıldız figürünü tahrip etti, SMO bayrakları açıldı.

TSK personeli alarm durumuna geçti

Kentte konvoylar yaparak Türkiye karşıtı slogan atan SMO taraftarları, Suriye Yönetimi ile barışmayacaklarını söyledi. Azez Emniyet Müdürlüğünü basan bir grup, TSK'ya ait zırhlıları taşladı. Yeni Şafak’ın aktardığına göre Suriye’de görevli tüm TSK personeli alarm durumuna geçti.

Protesto gösterileri ile ilgili Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti bayrağı, Suriye devriminin bayrağı gibi, gururun simgesi, zaferin unvanı, büyük bir halkın amblemidir ve yeri kahramanların başlarının ve şehitlerin bedenlerinin üzerindedir. Haddi aşanlardan hesap sorulacak” ifadelerine yer verildi.

SMO komutanlarından Seyf Ebubekir de, "Dışişleri Bakanı açıklamaları sonrası provokatif eylemlere sebep olan kişiler Şanlı Türk bayrağını yakarak saygısızlık yapmıştır. Türk bayrağı mukaddestir. Ona el uzatan kişiler cezalandırılacaktır" açıklamasını yaptı.