Suriye’de üçüncü Kürt cephesi

Suriye’de üçüncü Kürt cephesi

Suriye’de belirgin bir şekilde kendini konumlandıran Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS ) dışında şimdi Türkiye destekli kendilerine bağımsız Kürt gücü diyen yeni bir organizasyon oluştu.

Al- Monitor’dan Mahmut Bozarslan’nın özel haberine göre, yakın süreçte Mersin’de düzenlenen bir toplantıda aktör olma iddiasında yeni bir grup daha ortaya çıktı. Bu grup kendini, Suriye’nin Bağımsız Kürtler Koalisyonu (SBKK) olarak adlandırıyor.

Kendilerini bir parti ya da örgüt olarak değil, tamamen bağımsız bir inisiyatif olarak tanımlıyorlar. Üyeleri toplum içinde söz sahibi olan siyasetçi, hukukçu, yazar, akademisyen, din adamı gibi insanlardan oluşuyor. Daha önce sessiz sedasız üç toplantı yapan grup, en büyük toplantısını Türkiye’de yaptı. Hem de Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon yapacağını sıkça gündeme getirdiği günlerde.

Toplantının yapıldığı salonun Türk bayraklarıyla donatılması, grubun bundan önceki son toplantısını Türkiye’nin denetimindeki Efrin’de yapması, Türkiye tarafından kurdurulduğu ya da en azından desteklendiği izlenimi yaratıyor.

23 Şubat’ta Mersin’de 300’e yakın kişinin katılımıyla yapılan toplantıda Kürtlerin temsilcileri kimdir, dost ve düşmanları kimlerdir, çıkarları nerededir? Sorularına yanıt arandı. Toplantının en dikkat çeken gündemi ise PYD ve YPG oldu. SBKK bu konuda Türkiye ile aynı noktada duruyor. Yani PYD ve YPG’yi açıkça "terörist" olarak tanımlıyor.

Al-Monitor’un telefonla ulaştığı grup sözcüsü Abdulaziz Temo Suriye Kürtlerinin başka ülkelerin elindeki bir karta dönüştüğünü söyledi. Çözümü Suriye içinde aradıklarını söyleyen Temo, “Biz Suriye halkının bir parçasıyız. Suriye’deki sorun tamamen çözüldüğü zaman bizim sorunlarımız da çözüm bulur. Suriye Kürtleri olarak haklarımıza kavuşuruz” dedi.