Suriye’deki Rus güçleri komutanı Mazlum Abdi ile Türkiye operasyonunu görüştü

Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko'nun Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanı Mazlum Kobani (Abdi) ile Haseke’de Türkiye'nin olası kara operasyonunu ele alan bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Suriye’deki Rus güçleri komutanı Mazlum Abdi ile Türkiye operasyonunu görüştü

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözcüsü Siyamend Ali, Çayko'nun Pazar günü Suriye’nin Mazlum Abdi ile görüştüğünü doğrudladı. Sözcü, Çayko ve Abdi arasındaki görüşmenin detayları hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu ise Çayko ile Abdi'nin Rojava’nın Haseke kentinde yaptığı görüşmede “sınır bölgesindeki gerginliği” ve “Türkiye'nin yeni bir kara operasyonu gerçekleştirmesinin önüne geçilmesi” için neler yapılabileceğinin ele aldığını bildirdi.

El Mayadin’e göre, Çayko'nun Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğe kadar rejim güçleri yerleştirilmesini önerdiği iddia edildi.

Bir başka DSG sözcüsü Aram Hanna ise El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusların bu görüşmede Türkiye tarafının şartlarını ilettiğini öne sürdü. Söz konusu şartlar hakkında ayrıntı vermeyen Hanna, Türkiye'nin tüm taleplerini reddettiklerini söyledi.

TSK 20 Kasım'da Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırına havadan harekat başlattı.

DSG'nin açıklamasına göre bombardımanlarda aralarında DSG savaşçısı, Suriye askeri ve sivillerin olduğu 59 kişi yaşamını yitirdi, 77 kişi yaralandı. DSG bombardımanlarda petrol sahaları ve sivil yerleşim yerlerinin de hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada Rojava'ya yönelik karadan operasyon düzenleyeceklerine ilişkin açıklamasını yineledi.

Olası operasyon nedeniyle kimseden izin almayacaklarını ve hesap vermeyeceklerini yineleyen Erdoğan, “Vatan topraklarının ve insanlarımızın güvenliğini ilgilendiren adımları atarken kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz. Hak hukuk diyenlerin kendi ülkelerindeki teröristlere ve terörist destekçilerine bakması gerekiyor. İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz" dedi.

ABD’den açıklama

Beyaz Saray’dan Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava operasyonlarına ilişkin açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, ABD'nin DSG güçlerini desteklediğini belirterek, “Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby haftalık basın açıklamasında Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava operasyonlarını değerlendirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, "Erdoğan'ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?" sorusuna, "Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve Demokratik Suriye Güçleri’ne(DSG) destek veriyor" şeklinde yanıt verdi. Kirby ayrıca Türkiye'nin 'terör' tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

Kaynak: DW