Suriye'den BM'ye çağrı: Türkiye’nin operasyonları savaş suçuna denktir!

Suriye hükümeti, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyon sinyaline tepki gösterdi. Şam, BM'ye Türkiye'nin operasyonlarına sesiz kalınmaması çağrısı yaptı.

Suriye'den BM'ye çağrı: Türkiye’nin operasyonları savaş suçuna denktir!

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e(BM) yazdığı bir mektupta Türkiye'nin topraklarına yönelik askeri müdahalelerin hukuka aykırı olduğu ve 'savaş suçu'na denk olacağı ifade edildi. Mektupta,  BM'ye üye ülkelerin Türkiye’nin “şantajcı” uygulamalarına sessiz kalmamaları çağrısı yapıldı.

Devlet haber ajansı SANA'da yer alan habere göre; Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birlemiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi'ne bir bir mektup göndererek Türkiye'nin hamlelerinin ''hukuka aykırı” olduğunu belirtti.

Ajans üzerinden yapılan açıklamaya göre Suriye, ''Bunlar savaş suçu ve insanlığa karşı işlenmiş suça denktir'' değerlendirmesinde bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın mektubunda,  Türkiye hükümetinin, kontrol ettiği bölgeler “işgal altındaki” yerler olarak tanımlanarak bu bölgelerde “etnik temizlik” politikası uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, “Suriye topraklarında uyguladığı her türlü tedbir veya faaliyetin hukuka aykırı ve geçersiz” olduğu belirtilerek bu uygulamalara karşı herhangi bir yaptırımın bulunmadığına dikkat çekildi.

Ankara’nın, 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine üç farklı askeri harekât düzenlediği belirtilen açıklamada,  Şam’ın bu operasyonları ülkenin “egemenliği ve toprak bütünlüğüne müdahale” olarak gördüğü kaydedildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’nin  “güvenliğinin ve toprak bütünlüğü”nü tehditlerinin NATO’nun genişleme çalışmalarına karşı “şantaj” ve “müzakere” kartı olarak kullanıldığı belirtildi.

Mektubun sonunda Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'e üye devletleri bu "tehlikeli" meseleyi tüm ciddiyetiyle takip etmeye ve Türkiye’nin “şantajcı” uygulamalarına sessiz kalmama ve BM ile Suriye Temsilcisi’nin bu durumu incelenmesini talep etti.