Suriye'den Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için iki şart

Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan (Boutros Merjaneh) Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye hazır olduklarını fakat iki şartları olduğunu söyledi.

Suriye'den Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için iki şart

Rus İzvestiya gazetesine konuşan Suriye Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Butrus el Marjan, Türkiye'yle yakınlaşma ihtimaline dair konuştu.

Suriye'nin Türkiye'yle ilişkileri düzeltmeye hazır olduğunu kaydeden El Marjan, bunun için bazı şartları olduğunu söyledi.

Suriyeli vekil, “Her şeyden önce Türkiye, Suriye yabancı toprakları işgal ettiğini, BM Güvenlik Konseyi kararıyla bu şekilde sınıflandırılan terör çetelerini barındırdığını kabul etmelidir. Ayrıca Türkiye'nin işgal altındaki Suriye topraklarından çekilmeye hazır olması gerekiyor ve o zaman evet, Suriye ilişkileri geliştirmeye hazır olacak" dedi.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin, her iki devletin ortak çıkarları dikkate alınarak, iyi komşuluk ilişkileri temelinde inşa edilmesi gerektiğini belirten El Merjan, “ Türkiye daha önce söylediklerime hazırsa, Suriye de Ankara ile ilişkilerini geliştirmeye hazırdır. Ama şimdilik, bahsettiğim engeller hala devam ediyor ve bunlar temel, "diye ekledi.

Türkiye'yle ilişkilerin düzeltilmesi önünde bazı ciddi engellerin olduğunu söyleyen El Marjan, Suriye ve Türk istihbarat teşkilatlarının başkanlarının görüşmesini doğrulamadı ancak, iki taraf arasında arasında güvenlik alanında bazı temaslar olduğunu belirtti.

İzvestiya gazetesi, konu ile ilgili haberinde Türk Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkındaki sorularına yanıt vermediğini ancak daha önce, hükümet yanlısı Türkiye gazetesinin Ankara’nın Beşar Esad hükümetinden istediği beş talebe yer verdi.

Gazeteye göre taleplerden biri, YPG'nin “Suriye topraklarından tamamen çıkarılması" ve diğer ise Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşü.

Gazete, Şam’ın taleplerini ise şöyle sıraladı:

- İdlib'in tekrar Şam yönetimine devri

- Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü'nün devri

- Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor

- Suriye’nin doğusunda Deyrezor-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartı

- Avrupa ve ABD’nin Esad rejimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye’nin destek vermesi.