Suriyeli Komutan: Yukarıdan 'Vurun talimatı' gelmedi!

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını sürdüren Türkiye’ye karşılık vermeyen Suriye Ordusu'na mensup bir komutan, neden karşılık verilmediği yönünde yöneltilen bir soruyu “Bize yukarıdan vurun talimatı gelmedi” yanıtı verdi.

Suriyeli Komutan: Yukarıdan 'Vurun talimatı' gelmedi!

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını sürdüren Türkiye’ye karşılık vermeyen Suriye Ordusu'na mensup bir komutan, neden karşılık verilmediği yönünde yöneltilen bir soruyu “Bize yukarıdan vurun talimatı gelmedi” yanıtı verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK),  Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altında toplanan selefi, paramiliter gruplarla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı saldırılar 32'inci gününe girdi. 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Saldırıların yöneldiği merkezlerin başında da Girê Spî, Eyn İsa ve Til Temir kentleri geliyor. Havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombalanan bu kentlere yönelik saldırılarda obüs ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) kullanılıyor. Öyle ki hedef alınan kentlerden Eyn İsa'ya yönelik yapılan bombardımanda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. 

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ise, varılan mutabakatları hükümsüz kılan Türkiye’nin bu saldırılarına meşru müdafaa temelinde saldırılara karşı koymaya çalışıyor. 

Neden M4 yolu?

TSK ve bağlı SMO gruplarının son günlerde saldırılarını yoğunlaştırdığı alan M4 olarak bilinen uluslararası karayolu. Irak'tan gelip Halep'e, oradan da Akdeniz'e kadar uzanan M4 yolu stratejik bir öneme sahip. Türkiye, bu karayolunun Til Temir ve Eyn İsa alanlarından geçen bazı bölümlerini kontrol altına alma amacında. Bu alan yaklaşık 140 kilometreyi bulurken, özellikle SMO grupları yolu kontrol altına alabilmek için Eyn Isa hattındaki üç bölgeye son günlerde kapsamlı bir saldırı içerisinde.

Bu bölgeler ise, Kobanê sınırını geçen Ebu Sira cephesi, Rakka ve kırsalına açılan Şergirakê hattı ve Cizire ile diğer alanlara açılan Qenteriyê.

Saldırıların sürdürüldüğü bu bölgelerde M4 karayolunun kontrol altına alınmak istenmesiyle hedeflenen temel amaç Kobanê ile Cizire kantonlarının bağlantısını kesmek. Böylece durum 2015 öncesine çevrilerek, bölgede kriz daha da derinleştirilmek isteniyor.

Özerk Yönetim’in Türkiye’nin saldırıları üzerine yaptığı anlaşma gereği Suriye rejimine bağlı askeri güçlerin Eyn İsa'dan Til Temir'e kadar uzanan hat boyunca M4 karayolunun kuzeyine de konuşlanması bekleniyordu. Ancak beklenenin aksine rejim güçlerinin yolun güney tarafında konumlanması TSK ile SMO gruplarının da önünü açmış oldu. 

Suriye Ordusu Komutanı: Talimat gelmedi

Yolun güney kısmında konumlansalar da zaman zaman Suriye rejim güçlerine yönelik de saldırılar söz konusu. Girê Spî'nin Korhesen Köyü'ne yapılan bombardımanda 1, Til Temir'e yönelik saldırılarda ise 5 rejim askeri yaşamını yitirirken, 26 kişi de yaralandı. 

Bölgede görevli bulunan ancak ismini vermek istemeyen Suriye Ordusu'na mensup bir komutana “Türkiye’nin saldırılarına neden karşılık verilmediği?” sorusunu yönelttik. Söz konusu komutanın yönelttiğimiz bu soruya yanıtı sadece "Bize yukarıdan vurun talimat gelmedi" oldu.