Suriyeli muhalif lider: Ankara Suriye halkı adına karar veremez!

Suriye muhalefetinin Kahire Platformu kanadı liderlerinden Kasım Hatip, Ankara’nın “Şam hükumeti ile muhaliflerin anlaşması gerektiği” şeklindeki açıklamalarına, “Türkiye Suriye’de işgalci bir ülkedir. Suriye halkı adına karar veremez!” diyerek tepki gösterdi.

Suriyeli muhalif lider: Ankara Suriye halkı adına karar veremez!

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Suriye'de kalıcı çözüm siyasi çözümdür. Rejimle muhalefetin uzlaşması gerekiyor" demiş ve bu açıklamalar Suriye ile Rojava’da Türkiye’nin kontrolü altındaki bölgelerde tepkiye neden olmuştu.

Ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, "Şam ile ilişkiler direkt hale gelebilir, seviyesi de yükselebilir" açıklamasını yapmıştı.

Suriye’deki iç savaşın başından bu yana Beşar Esad yönetimine karşı olan ve “Kahire Platformu” olarak bilinen oluşumun önde gelen isimlerinden Kasım Hatip, Türkiye’nin bu yaklaşımını sert sözlerle eleştirdi.

Aynı zamanda Anayasa Komitesi üyesi olan Hatip, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Türkiye Dışişleri Bakanı’nın açıkladığı, görüşler üzerine kendini dayatmaktır. Suriye halkı adına konuşuyor. Yada böyle bir uzlaşmanın ne önemi var? Türk Dışişleri Bakanı’nın Moskova’daki uzlaşmanın sonuçlarını dile getirdiğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin bu tavrını kabul etmediklerini belirten Hatip, “Nihayetinde Türkiye Suriye toprakları üzerinde işgalcidir. Bir ülkeyi işgal edenlerin o ülkenin halkı adına konuşma hakkı ve yüzü olamaz. Ankara Suriye halkı adına karar veremez!” ifadelerini kullandı.