Suudi Arabistan'dan 'Savaş' gündemli olağanüstü zirve çağrısı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke kentinde 30 Mayıs'ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan'dan 'Savaş' gündemli olağanüstü zirve çağrısı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke kentinde 30 Mayıs'ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr’in açıklamasına göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke'de 30 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan acil iki zirveye davet etti.

El Cubeyr, Kral Selman'ın KİK ve Arap Birliği ülkeleriyle "bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine ilişkin istişare ve koordinasyon kurmak istediğini" belirtti.

Suudi Bakan, “Suudi Arabistan bölgede savaş istemiyor ancak her tehdide de tüm gücüyle karşı koyacaktır. Savaş çıkmaması için elimizden geleni yapacağız ancak ikinci taraf savaş isterse Suudi Krallığı kendini ve tüm çıkarlarını savunacaktır” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'da geçen salı iki petrol pompa istasyonuna "drone" saldırısı düzenlenmesi ve geçen pazar 2'si Suudi Arabistan'a ait 4 ticari geminin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınlarında sabotaja uğramasının ardından söz konusu zirvelerin düzenlenmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde de 14’üncü Dönem İslam Zirvesi'nin düzenlenmesi bekleniyor.

"İslam devletleri arasındaki dayanışmayı güçlendirme" amacı taşıyan Mekke'deki zirvede, güncel meselelerin ele alınması bekleniyor.

ABD'nin güç konumlandırmasına onay

Suudi Arabistan ve bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, ABD’nin, güçlerini Basra Körfezi ve Körfez ülkelerinin sularında yeniden konumlandırma talebini kabul etti

Şarku’l Avsat gazetesine göre onay ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki ikili anlaşmalar temelinde verildi.

Washington ve Körfez ülkeleri arasındaki ortak eylem kapsamında ABD birliklerinin Körfez ülkelerinde yeniden konuşlanmasının öncelikli hedefinin, Tahran’la savaşa girmek olmadığını, İran’ın askeri tırmanış ayrıca Körfez ülkeleri veya ABD çıkarlarına saldırı girişimlerini engellemek olduğunu vurguladı.

ABD'nin askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konumlandırılması talebinin ABD ile bazı Körfez ülkeleri arasında yapılan ikili anlaşmalarla onaylandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), haberde bahsi geçen konularla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.