Tacikistan'da IŞİD ayaklanması: 32 ölü

Tacikistan'da IŞİD ayaklanması: 32 ölü

Tacikistan’ın Vahdat kentindeki bir hapishanede çıkan isyanda 3 gardiyan ve 29 mahkûm hayatını kaybetti. Olayın sorumlusunun IŞİD militanları olduğu belirtildi.

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’nin 10 kilometre doğusundaki Vahdat kentindeki bir hapishanede dün (19 Mayıs) isyan çıktı. Söz konusu hapishanede, IŞİD üyeleri de dahil olmak üzere cihatçı örgütlere mensup mahkûmlar yatıyor.

Tacikistan Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 5 mahkûm ve 3 gardiyanın isyan sırasında tutuklular tarafından öldürüldüğü, diğer mahkûmların da güvenlik güçlerinin müdahalesinde öldüğü belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre yetkililer, ölen en az 32 kişiden 24’ünün IŞİD mensubu olduğunu söyledi.

Bu ülkedeki son altı ayda ikinci ölümcül hapishane isyanı.

İsyanı başlatanlardan biri IŞİD’li komutanın oğlu

Adalet Bakanlığı isyanın 19 Mayıs Pazar akşamı başladığını, bıçak ve keskin aletler taşıyan 30 mahkûmun üç gardiyanı esir aldığını söyledi.

İsyanı başlatanların arasında Tacikistan özel kuvvetlerinde yarbay rütbesiyle görevliyken IŞİD’e katılan Gulmurad Halimov’un oğlu Bekruz Gulmurad da bulunuyor.

İsyanda ölenlerin kimlikleri medyaya açıklanmadı ancak yetkililer olayın kontrol altına alındığını ve bir soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Yaklaşık 1500 tutuklunun yattığı Vahdat hapishanesi, başkent Duşanbe’nin yaklaşık 17 km doğusunda.

Kasım ayında Tacikistan’ın kuzeyinde Kujand’daki maksimum güvenlikli cezaevinde 21 mahkûm ve iki gardiyan çıkan isyanda ölmüştü.

İsyanı IŞİD üstlenmişti. Kasım 2018’de de Hucend kentinde IŞİD tarafından isyan çıkartılmış, 26 kişi ölmüştü. İsyanın eski bir IŞİD üyesinin toplu kaçış için başlatıldığı belirtilmişti.