Tahran’dan Erbil’e: 'Artık bu sabır daha fazla devam etmez'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Rojhılatlı Kürt partilerin varlığını gerekçe göstererek, Erbil ve Bağdat’a, “Artık bu sabır devam etmez” tehdidinde bulundu.

Tahran’dan Erbil’e: 'Artık bu sabır daha fazla devam etmez'

Sözcü Said Hatibzade, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Rojhılatlı Kürt partilerin varlığına değindi.

"Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki grupların bazı terör eylemlerine karşı, bu sorunu kendi yöntemleri ile çözsünler diye gösterdiğimiz stratejik bir sabrımız ve net bir anlayışımız vardı. İran'ın Bölgeye (Kürdistan Bölgesi) ve Bağdat'a mesajı, bu yolun artık devam edemeyeceği yönündedir" dedi.

Silahlı grupların “İran'a saldırmak için askeri eğitim aldığını” öne süren Hatibzade, "Artık saldırılar ve terör eylemleri böyle devam edemez. Bu uluslararası hukuka aykırıdır" şeklinde konuştu.

Hatibzade, "İran, Irak hükümetine ve Kürdistan Bölgesi'ne karşı tutumunu net bir şekilde ifade etmiştir. Bu grıpların silahsızlandırılması ve üslerinin boşaltılması konusunda Bölge ve Irak merkezi hükümeti yasal yükümlülüklerini yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Irak Anayasası'nın 7. maddesine atıfta bulunarak, "Irak Anayasası'nın 7. Maddesi, Irak sınırlarının terör eylemleri için kullanılamayacağını belirtmektedir. Elbette Bölge ve Bağdat'taki dostlarımız bu konuda çaba gösterdiklerini söylediler, ancak bu yeterli değil. Çünkü sınırlarımızdaki istismara artık müsamaha gösteremeyiz” dedi.  

Tehditlerin ardından bombardıman başladı

Eylül ayının başında Rojhılat sınırına ziyarette bulunan İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Rojhılatlı Kürt partileri tehdit etmiş ve saldırı yapacaklarını açıklamıştı.

Pakpur ayrıca Kürdistan Bölgesi halkından bu partilere ait üs ve karargâhlardan uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Bu açıklamanın akabinde İran topçu birlikleri ve insansız hava araçları, Çoman ilçesine bağlı Balekayeti ve Sidekan’a bağlı Biradost bölgelerini bombalamıştı.

Rojhılatlı partilere yönelik bir tehdit de İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani’den geldi.

12 Eylül’de Tahran'a giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşen Şemhani, Kürt partilerin “silahsızlandırılması ve Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmasını” istedi.

Daha sonra İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’nde üsleri bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “yok edene kadar” saldırılarının devam edeceğini söyledi.