Talabani: Dünya, Kürdistan'ın bağımsızlığından korkmamalı

Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani, "Dünya artık Kürdistan'ın bağımsızlığından korkmamalı” dedi.

Talabani: Dünya, Kürdistan'ın bağımsızlığından korkmamalı

Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani dün Süleymaniye'de düzenlenen, Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen 41 Sosyal demokrat parti temsilcisinin katıldığı konferansta konuştu. Talabani konuşmasında; Kürdistan Bölgesi'nde süregelen ekonomik kriz, IŞİD'le savaş, göçmen sorunu gibi önemli konulara değindi.

Talabani, "2010 yılında Kürdistan Bölgesi hızlı bir kalkınmaya geçti, sonra Bağdat bütçeyi kesti, IŞİD'le savaşı başladı, göç dalgası buraya yüzünü çevirdi, petrol fiyatları düştü. Bütün bu olumsuzluklar Kürdistan Bölgesi'nin derin bir ekonomik krize girmesine neden oldu” dedi.

IŞİD'le savaşın Musul'la sonlanamayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Talabani, "Yakında Musul kontrolü müjdesini duyabiliriz ancak bu mücadelenin sadece silahlı ayağını kazanmamız anlamına geliyor. Unutmamamız gereken bir şey var o da IŞİD Iraklı bir örgüt olduğu. Suriye'de kendini geliştirmiş ve toparlamış olabilir ancak çok daha öncesinde Irak'ta faaliyetleri vardı. Bu nedenle Musul sonrasında IŞİD'le başka tür mücadele edilmesi gerekecek” şeklinde konuştu.

Talabani, "Irak Ordusu ve diğer silahlı güçler son zamanlarda IŞİD karşısında önemli başarılar elde etmeye başladı ancak bu sadece askeri anlamada bir başarıdır. Siyasi alanda başarılı olunmazsa, oluşan siyasi boşluğu kapatamazsa işte o zaman IŞİD'e karşı o bölgelerde yeniden başarısızlığa uğrayacaktır” dedi.

"Irak başarısız”

Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani, Irak'ın siyaseten anlamda başarısız olduğunu, Kürdistan Bölgesi dahil büyük bir ekonomik krizin pençesinde kaldığını vurguladı.

Talabani, "Irak'ın Irak olarak kalması için çaba harcayan ülkeler, Irak'ta milli kimlikten ziyade Iraklı kimliğinin öne çıkması için çalışan ülkeler başarısız oldu. Bu temennileri devam ettirmek yerine, artık Irak'ta yeni bir sistem oluşturulmaya çalışılsın. İçinde bulunulan gerçeği göz önünde bulundurarak hareket edilmelidir” şeklinde konuştu.

Qubat Talabani konuşmasının devamında, "Irak'ın parçalanması dünyanın sonu demek değildir. Ancak bu sınırları korumak için mücadele vermek isteyenler bilmelidir ki artık bu topraklara başka türlü muamele etmelidirler. Avrupa ülkeleri Irak'ın geleceği için yeni bir diyalog masası oluşturabilecek konumda” dedi.

Talabani konuşmasının sonunda, artık dünyanın Kürdistan'ın bağımsızlığından korkmaması vurgusunda bulundu. İki günlük Sosyal Demokrat Konferansı bugün sona erecek.