Tarihin en büyük ekonomik krizi yaklaşıyor

Türkiye, son bir yıldır ekonomideki bunalım ile yaşıyor. AKP’yi iktidara getiren 2001 krizinin ardından ilk defa yaşanan yeni kriz için farklı yorumlar gelmeye devam ediyor.

Tarihin en büyük ekonomik krizi yaklaşıyor

Türkiye, son bir yıldır ekonomik bunalım ile yaşamaya devam ediyor, ancak bu bunalımın asıl krizin ayak sesleri olduğu dile getiriliyor.

Bir çok ekonomist ekonomik durum ile ilgili farklı değerlendirmelerde bulunuyor. Kimi gidişatın daha da kötüleşeceğini söylerken, bazıları mevcut durumun kriz ile yorumlanamayacağını savunuyor.

Bir dönem Dow Jones Türkiye Temsilciliği de yapan ekonomist Erkan Öz, “Tarihin en büyük ekonomik krizi geliyor” diyor.

Ekonomik büyük finansal bir tufanın geleceğini söyleyen Erkan Öz, bunun altında sağlam veriler olduğunun altını çiziyor. 

Ekonomist, neden bir krize sürüklenildiğine dair ise dünyada üretim biçiminin değiştiğine dikkat çekiyor. Artık para akışının sona erdiğini belirten Öz, “Bu kriz dünyanın en büyük finansal krizi olacaktır” görüşünü dile getiriyor.

Son analizlerinden birinde Fed’in daha önce açtığı musluğu kıstığını söyleyen Öz, gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkelerde de ciddi bir sıkıntı öngörüyor. Fed’in piyasalardan 2019’da 800 milyar dolar daha çekeceğini ve bunun sonucunun yıl genelinde buhran ve krize giden resesyon süreci olduğunu ifade ediyor.

Asıl krizin 2020’de gerçekleşeceğini ifade eden Erkan Öz, en az beş yıl bunun sancılarının çekileceğini kaydediyor. 1929 buhranından da büyük bir krizin geldiğini belirten ekonomist, herkesin B planlarını yapmasında fayda olduğunu söylüyor.