TEPAV Vakfı raporu: En çok vaat HDP'den, en az öneri AKP'den

TEPAV Vakfı raporu: En çok vaat HDP'den, en az öneri AKP'den

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kalırken “beka” tartışmaları sürüyor. İdeolojik vaatler seçim beyannamelerine yansımış durumda. Araştırmaya göre vaatlerin çoğu söylemden öteye geçmiyor; bunların nasıl uygulamaya geçirileceğine yönelik çözüm veya hizmet önerisi içermiyor.

Peki, partiler bu seçimlerde neler vaat ediyor? Vaatlerinin ne kadarı ideolojik ne kadarı çözüm odaklı, somut ve ölçülebilir hizmetler? Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) partilerin seçim beyannamelerini inceleyerek hazırladığı rapor bu sorulara ışık tutuyor.

En fazla çözüm odaklı ölçülebilir vaat sayısı HDP’den

Rapora göre toplam vaat sayısında HDP 326 vaat ile zirvede yer alıyor. Bu partiyi CHP (239), İyi Parti (95), Vatan (81), Saadet (70), AK Parti (56) ve DSP (22) takip ediyor. MHP ise seçim beyannamesi açıklamadığı için çalışmada yer almıyor.

Bu vaatlerin ne kadar somut, çözüm odaklı ve ölçülebilir hizmetler olduğuna bakılınca ise sıralama değişiyor. Ölçülebilir vaat listesinin başında 155 vaat ile yine HDP yer alıyor. HDP’yi CHP (83), İyi Parti (55), Saadet (22), DSP (17), Vatan (15) ve AK Parti (9) takip ediyor.

Somut vaat oranı DSP ve İYİ Parti’de yüksek

Vaatlerin ne kadar somut ve ölçülebilir olduğunun oranına bakıldığında ise yüzde 77,3 ile DSP zirvede yer alıyor. Ancak DSP’nin toplam vaat sayısının sınırlı olduğunu hatırlatmak gerekiyor. DSP’yi İYİ Parti (yüzde 57,9), HDP (yüzde 47,5), CHP (yüzde 34,7), Saadet (yüzde 31,4), Vatan Partisi (yüzde 18,5) ve AK Parti (yüzde 16,1) izliyor. Tüm vaatlerin toplam ölçülebilirliği ise yüzde 40. Somut ve ölçülebilir olmayan vaatler raporda “iyi niyet beyanları” olarak adlandırılıyor.

AK Parti ekonomik sorun ve yoksullukla mücadeleye yer vermedi

Dr. Asmin Kavas ve Ayşegül Taşöz Düşündere imzasını taşıyan rapora göre AK Parti’nin seçim beyannamesinde ekonomik sorunlar, yoksullukla mücadele, tarımsal kalkınma, uyuşturucu ile mücadele, gıda güvenliği, mülteci ve göç sorunu, toplumsal cinsiyet eşitliği ve afet yönetimi gibi meseleler yer almıyor. Rapora göre “AK Parti’nin vaatlerinin yüzde 84’ü iyi niyet söylemleri olarak adlandırılabilecek nitelikte. Öyle ki bu söylemlerin, çözüm odaklı, ölçülebilir göstergelerle desteklenebilen hizmet önerilerini içermediği dikkat çekiyor.” AK Parti beyannamesinde “gönül işi” ifadesi sıkça kullanılırken rapora göre “AK Parti’nin diğer partilere kıyasla yerel seçimden ziyade daha çok genel seçim söylemleri ile parti olarak ön plana çıktığı görülmekte”.

CHP’de vaatlerin ilk altısı, hayat pahalılığına son verebilmek için belirli mekanizmalarının teşvik edilmesine yönelik. Ancak bunlar detaylı şekilde ortaya konmuyor. HDP’nin üzerinden en çok durduğu konu ise yüzde 32,3 ile “kadın, çocuk, genç, yaşlı ve engellilere yönelik projeler üretmek”. İYİ Parti’nin manifestosunda en çok üzerinde durduğu öneri ise “insan odaklı sosyal belediyecilik” başlığı altında ele alınan sosyal yardımlar ve sosyal belediyecilik uygulamaları.