Tepkiler artınca açıklama geldi: 'Erdoğan'ın Sözleri Çarpıtıldı'

Tepkiler artınca açıklama geldi: 'Erdoğan'ın Sözleri Çarpıtıldı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeni Zelanda’daki terör saldırısının ardından Çanakkale Savaşı’nın yıldönümünde yaptığı konuşmada kullandığı bazı ifadeler Yeni Zelanda’nın tepkisine yol açmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinni bağlamından koparıldığını savundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter’dan açıklama yaptı.Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yılı Töreni’ndeki ifadelerinin çarpıtıldığını kaydetti.

“Türkler, Anzak ziyaretçilerine her zaman en samimi ve cömert şekilde ev sahipliği yapmıştır. Teröristin manifestosunda yalnızca Erdoğan'ın şahsı değil aynı zamanda Türk halkı ve Türk devleti hedef alınmıştır. Cumhurbaşkanımız Çanakkale’deki anma töreninde yaptığı konuşmadaki sözleriyle Türkiye'ye karşı geçmişte ve bugün yapılan saldırıları kapsayan tarihsel bir bağlamdan söz etmiştir" diye yazdı.

"Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nda Avustralya ve Yeni Zelanda askerleriyle ilgili sarfettiği sözler nedeniyle Avustralya’nın Türkiye Büyükelçisi'ni ofisine çağıran Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Erdoğan sözlerini geri almazsa bütün seçenekler masada” dedi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar’ın Gelibolu’ya askerlerini İslam karşıtlığıyla gönderdiklerini ima eden sözlerine tepki gösterdi. Morrison, Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi'ni konutuna çağırdı ve Erdoğan’ın sözlerini geri almasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazartesi günü Çanakkale Savaşı’nın 104. Yıldönümü Anma törenlerinde yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda’daki cami saldırılarını “Türkiye’ye yönelik daha büyük bir saldırının parçası” olarak nitelemiş, şunları söylemişti:

"Ülkemizde darbe girişimlerinde bulunarak karanlık ittifaklar kurarak sınıyorlar. Hatta ülkemizden 16 bin kilometre uzakta Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla sınıyorlar. Çanakkale'den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; mesajınızı aldık. Kininizin ve nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslüman'ı öldürmesinin de ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü de anladık. Bu bireysel bir olay değil, örgütlüdür…Bin yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul'u Konstantinopol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.”