Thomas Garret: Rojava için MSD ile masaya oturmalıyız

Thomas Garret: Rojava için MSD ile masaya oturmalıyız

Rojava’nın Kamışlo Kantonu’nda yapılan IŞİD forumuna katılan ABD’li eski Senatör Thomas Garret, bölgenin özerkliğinin tanınması için MSD ile masaya oturularak, diğer aktörlerle görüşmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Forum seminerlerle devam ederken, Mezoptamya Ajansı’na (MA) konuşan Cumhuriyetçi eski Senatör Thomas Garret, bazı ülkelerin IŞİD’e katılmış vatandaşlarını geri almak istemediğini ifade etti. IŞİD’lilerin yargılanabilecekleri en iyi yerin Rojava olduğunu söyleyen Garret, ancak bunun önünde biçimsel kimi engellerin olduğunu dile getirdi.

Eski Senatör, forumda ABD’nin daha geniş biçimde yer almış olması gerektiğini de belirtti. Garret, bunun nedeninin ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) buradaki forumun başarılı geçmesini istememesinden ileri geldiğini vurguladı. Bu durumun BMGK açısından utanç verici olduğunu söyleyen Garret, “Bu güçlerin, IŞİD’i sahada yenilgiye uğratan güçleri, bu mücadelede hayatını feda eden insanları ve ailelerini onurlandırmak, adaleti yerine getirmek adına burada olmaları gerekirdi. Neden olmasın ki bu?” ifadelerini kullandı.

Garret, “Bence bu çok önemli. Tayvan otonomi konusunda birçok kesim için esin kaynağı olan bir ülke. Suriye içerisinde bir özerk yönetim konusunda Tayvan iyi bir örnek. Örneğin Irak Kürdistan’ında belli düzeyde bir özerklik bulunuyor.” dedi.

Garret, uluslararası güçlerin coğrafyanın özerkliğinin tanınmaması halinde başarısız olacağını belirterek, şunları ekledi: “Burada insanlar düşmanlarına karşı savaştılar, bedeller ödediler. Belli bir düzeyde de olsa özerkliklerini farklı bir ulus olarak kabul ettirebilmek için bunu yaptılar. MSD ile masaya oturmak ve diğer aktörlerle görüşmelerini sağlamak gerekir.” açıklamasını yaptı.